Izrael a Írán se dostávají do války, kterou může uklidnit snad jen Biden, myslí si izraelský Haaretz

13. duben 2021

Po nedělním incidentu v jaderném provozu v íránském Natanzu švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung konstatuje, že Íránci sice Izrael už obvinili ze sabotáže, mlčí ale o tom, jak přesně to měli Izraelci provést a skrývají i následky. Americké The New York Times přitom píší, že na místě došlo k velkému výbuchu a obnovit obohacování uranu potrvá alespoň devět měsíců.

Pokud jsou ale zdrojem těchto informací izraelské tajné služby, podotýká švýcarský deník, měli bychom počítat s tím, že je v jejich zájmu způsobenou škodu co nejvíc zveličit.

Čtěte také

Podobných útoků se Izrael dopouštěl už v minulosti, v poslední době se k nim začali hlásit otevřeně, všímá si Neue Zürcher Zeitung. Hrozbou pro Izrael je ale íránská odveta, protože vyhrožovali už po loňském útoku na Natanz či po vraždě prominentního nukleární fyzika Mohsena Fachrízádeha. Tehdy se nic nestalo, což se teď může změnit, varuje list. 

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung ve svém komentáři poukazuje na to, že se Izrael netají svou snahou znemožnit pokračování íránského jaderného programu, ale i zabránit úspěchu probíhajících vídeňských jednání o oživení jaderné dohody s Íránem. Přitom je zřejmé, konstatuje německý deník, že Washingtonu na zdaru vídeňských rozhovorů záleží. Zatím není jasné, jestli Izrael svůj útok s Američany nějakým způsobem koordinoval. Jisté je ale jedno: jednání teď budou ještě složitější. 

Izrael hraje nebezpečnou hru

Izraelský deník Haaretz pak ve své analýze tvrdí, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu hraje nebezpečnou hru s Íránem a Amerikou. K eskalaci konfliktu s Íránem ho prý vedou dva motivy.

První je politický: bezpečnostní krize by mohla posílit jeho pozici při sestavování vlády. Nezapomínejme, píše Haaretz, že staronový premiér čelí obvinění z několika korupčních kauz. 

Čtěte také

Druhý motiv Netanjahua je podle izraelských novin diplomatický. Kdyby narušil vídeňská jednání mezi USA a Íránem, a dostal se do konfrontace s administrativou amerického prezidenta Joe Bidena, mohl by na izraelské domácí scéně zdůraznit svou nepostradatelnost. Byl by jediným aktérem, který dokáže hrozící roztržku s USA taky zažehnat.

I Haaretz vidí důležitou změnu v tom, že Izrael se svými posledními akcemi proti Íránu vůbec netají. Zmiňuje v této souvislosti i útok na nákladní loď Saviz, která patří íránským Revolučním gardám, ke kterému došlo minulé úterý. 

Írán mohl strpět utajované útoky, teď má ale mnohem závažnější důvod reagovat. Posledních několik dní už prý můžeme říct, že se Izrael a Írán dostali do války.

Čtěte také

To, jestli se podaří eskalaci zabránit, teď podle názoru izraelského listu závisí hlavně na tom, jestli se povede navázat dialog za účasti USA. 

Ruský nezávislý deník Novaja Gazeta poznamenává, že za současné situace bude velmi zajímavá dnešní návštěva ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Teheránu.

Na pořadu jednání má být jaderná dohoda i íránsko-ruská smlouva o spolupráci. Je jasné, píše ruský deník, že Írán by se teď s Ruskem rád víc sblížil. Jenže Rusové mají v regionu úplně jiné plány – a podpora nepřátel Izraele mezi ně nepatří.

Celý přehled zahraničního tisku, který najdete v audiu, četli Šárka Fenyková a Jan Bumba.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související