Izraelské a palestinské ženy volají po míru. Pochodovaly celou zemí

14. říjen 2017

Na třicet tisíc lidí pochodovalo Jeruzalémem v rámci akce pořádané hnutím Women Wage Peace, píše izraelský deník Haaretz. Shromáždění bylo vyvrcholením mírového pochodu, který aktivisté zahájili před dvěma týdny ve městě Sderot nedaleko hranic s Gazou.

Průvod, jehož se účastnily tisíce židovských a palestinských žen, pokračoval skrz území Izraele a Západního břehu do Jeruzaléma. Mezi ženami byla řada těch, které desetiletí trvající konflikt připravil o své nejbližší.

„Jsme ženy s pravicovým i levicovým pohledem na svět, Arabky i Židovky, z měst i z periferie. Chceme varovat před hrozbou další války a tlačit na dosažení dohody mezi oběma zeměmi,“ cituje německá stanice Deutsche Welle spoluzakladatelku hnutí Marilyn Smadjovou.

Její palestinská kolegyně z okupovaného Hebronu Huda Abuarquobová dodává: „Tento pochod není jen obyčejný protest, je způsobem jak říct, že chceme mír a praktickou ukázkou, že ho společnými silami můžeme dosáhnout. Nevěřit v mír je jako nevěřit v Boha.“

Mezi řečnicemi byla i bývalá poslankyně Knesetu Šakib Šananová. Její syn Kamil se stal před třemi měsíci obětí teroristického útoku na Chrámové hoře. „Přestože mé srdce krvácí, stojím tu dnes s Vámi s vírou, že jen mír a láska nás dokáží spojit dohromady. Už jsme trpěli příliš. Izraelské i palestinské rodiny přichází o své milované a utržily rány, které se nezahojí. Jménem všech přítomných vyzývám palestinského prezidenta Abbáse i izraelského premiéra Netanjahua: už toho bylo dost, chceme mír,“ cituje projev Šananové deník Haaretz.

Hnutí Women Wage Peace, tedy volně přeloženo Ženy usilující o mír, vzniklo po poslední izraelsko-palestinské válce v roce 2014, ve které zahynulo na 2100 Palestinců, 67 izraelských vojáků a 6 izraelských civilistů.

V Izraeli se jedná o nejvýraznější mírové hnutí posledních let. Tím, že nedebatuje o konkrétních detailech mírového řešení, které je podle něho odpovědností politiků, se mu podařilo získat podporu z nejrůznějších částí populace.

Spustit audio