J. E. Purkyně. Český Leonardo da Vinci

17. prosinec 2021

Jan Evangelista Purkyně je jeden z nejslavnějších českých vědců. Vystudoval lékařství, ale léčení se nikdy nevěnoval. Namísto toho důkladně zkoumal vše, co mu přišlo pod ruku. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Portfolio vědeckých prací a objevů obsahuje dvacet oblastí, kterým se Purkyně postupně věnoval a to nejen z oblasti lidské fyziologie, ale i z botaniky, embryologie, psychologie a dalších oborů.

Dnes by byl celebritou světového významu

Purkyně však nepůsobil pouze jako vědec, ale setkáváme se s ním doslova na každém kroku tehdejší doby. Dodnes můžeme v knihovnách nalézt jeho překlady evropských dramatiků, básníků a spisovatelů. Věnoval se i vlastní tvůrčí činnosti.

Plně vstupoval do dění národního obrození. Pomáhal rozvíjet české školství, byl nadšeným propagátorem sportu a jeho stopy najdeme i na tehdejší politické scéně.

Kdyby Jan Evangelista Purkyně žil v naší době, byl by jistě celebritou světového významu.

Další Příběhy z kalendáře představí humanitární organizaci, jejíž členové v bílých pláštích pomáhají po celém světě.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Jaroslav Hejnic
Spustit audio

Související