Já vlastně nejsem ani tak „beatnik“ jako střelený samotářský katolický mystik... 100 let Jacka Kerouaca

13. březen 2022

Bláznivý tulák a anděl s hlavou plnou prózy, jeden z otců beatnické generace, spisovatel a básník Jack Kerouac, se narodil 12. března 1922. Stoleté jubileum na Vltavě připomínáme dvěma povídkami z knihy Osamělý poutník. Účinkují Kajetán Písařovic a Zdeněk Hruška. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Kajetán Písařovic, Zdeněk Hruška
Připravil: Dominik Mačas
Připravila: Jitka Zehnalová
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 12. 3. 2022

Psaní považoval Kerouac za svou povinnost na zemi, stejně jako hlásání „všeobecné dobroty a laskavosti“, což – jak si stěžuje v předmluvě ke knize povídek Osamělý poutník – „hysteričtí kritici pod povrchem mého frenetického psaní pravdivých románů o ‚beatnické‘ generaci jaksi nepostřehli“. V žilách mu koloval jazz, miloval Lestera Younga, Thelonia Monka, Dona Josepha, Tonyho Fruscellu a další muzikanty, za jejichž hudbou táhl s kumpány nočními kluby.

Jazzový rytmus a spontánní improvizace pronikly i do jeho stylu psaní, když bušil do stroje na nekonečnou roli papíru své romány. Kerouacovo dlouhodeché vyprávění je ale stejné i v krátkých prózách. K jeho stoletému jubileu uslyšíte dvě ve vltavské řadě Povídka:

Jsou jako dvě strany jedné mince, jako jin a jang Kerouacova života. Bohémský život na Manhattanu na straně jedné a útěk od civilizace a samota uprostřed divočiny na straně druhé. Obě jsou z už zmiňované knihy Osamělý poutník z roku 1960, ve které Kerouac shromáždil texty, jež spojuje téma cestování. Slovy autora je to „všehochuť života prožívaného nezávislou vzdělanou ztracenou existencí ochotnou jít kamkoliv“.

Čtěte také

Próza Newyorské scény je pravá beatnická jízda nočním New Yorkem. Pajzly a putyky, bary a zapadlé jídelny, kde se dá levně napít a najíst, kde můžete potkat ty nejpodivnější existence z celého NY a samozřejmě kde se také dá poslouchat skvělý jazz. Letmo se zde osobně nebo ve vzpomínce mihnou i další beatnici – Allen Ginsberg, Gregory Corso nebo Peter Orlovsky. Noční Manhattan pulsuje životem a my jsme při tom. O útratu se nemusíte starat, platí Jack.

„Poustevna v lesích, poklidné stařecké psaní…“ To byl jeden z Kerouacových snů. Jeho život se ale odvíjel jinak a své na tom vykonal i démon alkohol. V povídce Sám na vrcholku hory vypráví o svém pobytu v Národním parku Mount Baker v pohoří Cascades. Jako požární hlídka zde strávil o samotě tři měsíce. Obklopen divokou přírodou hledá klid a cestu k čisté mysli.

Spustit audio

Související