Jak to bude v létě s covidem? Nahrává nám počasí, problémem jsou mutace, varují experti

V Česku je v současné době 330 tisíc lidí, kteří už dostali i druhou dávku očkování proti koronaviru. Ti by tak nyní teoreticky mohli získat chystaný unijní covid pas. Do konce června by v Česku mělo být podle ministra zdravotnictví za hnutí ANO Jana Blatného šest milionů vakcín. Je na místě optimismus, nebo spíše opatrnost?

Dosud tempo očkování v Česku zrychlovalo, pondělí i úterý byly opět rekordní. Přestože ve středu v mezitýdenním srovnání naočkovaných lidí o něco málo ubylo, lékaři vyočkovali přes 40 tisíc dávek vakcíny.

Čtěte také

Dodávky vakcín váznou

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO by chtěl, aby zkraje dubna lékaři očkovali 100 tisíc lidí denně. Nakolik je to reálné, nyní závisí na dostupnosti vakcín a také na organizaci jejich rozvážení na očkovací místa – ta dosud příliš dobře nefunguje. 

V krajích už je 1,5 milionu vakcín, v lednicích a mrazácích jich leží asi čtvrt milionu nevyočkovaných. Existují navíc kraje, do kterých se vakcíny stále dostávají s problémy. Zvlášť tento a příští týden budou mít potíže praktičtí lékaři, protože dorazí o 80 tisíc dávek méně vakcíny AstraZeneca, než bylo v plánu.

Viru svědčí chladné počasí

Podle plánu ministerstva zdravotnictví by v létě mohly být naočkovány už miliony lidí. Virus navíc preferuje chladnější počasí a lépe se šíří v suchu, kdy kapénky vyschnou, virus se šíří v aerosolu a snadněji se nahromadí. V létě, kdy bude venku teplo, budou také lidé víc větrat a zdržovat se venku, a je tedy menší šance, že se nakazí.

Čtěte také

„Jsou různé modely. Odhaduje se snížení cirkulace viru řádově až o desítky procent. Je samozřejmě třeba vzít v úvahu, že je v populaci obrovská virová nálož a omezit šíření viru bude velmi obtížné, a to i v případě změny teplot,“ upozorňuje viroložka Ruth Tachezy z Přírodovědecké fakulty UK.

Jak připomíná třeba epidemiolog SZÚ Jan Kynčl, v létě má pozitivní vliv na oslabování viru také silnější UV záření. I přesto podle něj bude záležet na zavedených opatřeních. Virus totiž zmutoval, šíří se rychleji, a tak se třeba podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly může stát, že pozitivní vliv teplého počasí a negativní vliv mutací se v létě vynuluje. Prohlásil pro Lidové noviny.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související