Jak často zalévat? Zemědělcům poradí nová technologie, k její výrobě stačí inkoust a dřevěné prkénko

7. červen 2022

Pardubičtí výzkumníci se chlubí technologickou novinkou, kterou by mohli v budoucnu využívat zemědělci v boji se suchem. Vyvinuli takzvané chytré senzory schopné sledovat vlhkost půdy a tím pádem efektivně řídit závlahu na polích. Čidla jsou z černé uhlíkové hmoty a je možné je tisknout na ekologické dřevěné nosiče, třeba na smrkové prkno.

Proběhne tisk a protlačí barvu skrz síťovinu a máme natištěno. Klíčová je ta inkoustová vrstva. Samozřejmě ten inkoust musí být co nejvodivější. Zároveň ho umisťujeme do země, takže musí být velmi odolný, aby se nám nerozpustil, aby nám ho nenapadly bakterie a tak dále,“ vysvětluje chemik Tomáš Syrový z Katedry polygrafie a fotofyziky Fakulty chemické technologie

Senzory vlhkosti půdy

Na samotný tisk mají vědci speciální laboratorní tiskárnu, která umí senzor ve formě vodivé hmoty přetisknout v požadovaném tvaru na dřevěné prkno dlouhé několik decimetrů. Výhodou je, že tisk jednoho senzoru trvá pouze několik málo sekund, takže výtěžnost může být stovky až tisíce čidel za hodinu.

Pomoc zemědělcům

Hotový senzor na dřevěném nosiči se pak při běžné aplikaci zapustí do půdy. Tam je napojený na komunikační jednotku a sbírá elektronická data o vlhkosti půdy.

Některá pole jsou zavlažovaná uměle, takže v takovém případě by ten senzor umožňoval zemědělci kontrolovat a optimalizovat závlahu. Nebo případně pro nějaké skleníkové systémy, kde se zavlažuje, závlahu tímhle způsobem řídit,“ popisuje Syrový možná využití jeho čidel.

Chráněno patentem

Na vývoji a testování takzvaných chytrých senzorů spolupracuje tým Tomáše Syrového mimo jiné se zemědělci a Výzkumným ústavem rostlinné výroby v Jevíčku. V současnosti jsou čidla zkoušena na šesti vzorkových místech, kde monitorují vlhkost půdy v průběhu času.

čidla na kontrolu vlhkosti půdy

Celá myšlenka využít na tisk senzorů obyčejná dřevěná prkna byla podle Syrového do určité míry náhoda, která ho napadla při práci doma. Kolega ten nápad přijal s nadšením, kolegové elektrikáři už byli výrazně méně nadšení, jelikož jsou zvyklí na precizní substráty, ale byli jsme pak všichni docela příjemně překvapení, jak dobře ten senzor fungoval,“ popisuje Syrový svůj původní nápad.

Čidla na měření půdní vlhkosti z dílny pardubické univerzity jsou prý levná a šetrná k životnímu prostředí. Technologickou novinku už také chrání český patent, vědci teď ale žádají i o ten evropský.

autoři: Ondřej Wolf , als
Spustit audio

Související