Jak Češi osladili život celému světu

20. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Kostkový cukr vznikl na území dnešní České republiky v cukrovaru v Dačicích. Na místo ředitele sem byl v roce 1840 povolán podnikatel švýcarského původu Jakub Kryštof Rad, aby zachránil upadající továrnu.

O vzniku kostky cukru se vypráví historka, že za jejím zrodem stojí Radova nešikovná žena Juliana. Při štípání kousků z cukrové homole si poranila prst a tím svého manžela inspirovala k vytvoření pohodlnějšího způsobu slazení kávy nebo čaje.

Její muž tedy vymyslel speciální lis, s jehož pomocí na podzim roku 1841 spatřily světlo světa první kostky cukru. V roce 1843 získal ve Vídni privilegium pro svůj patent a na podzim téhož roku začala dačická rafinerie vyrábět kostkový cukr pro trh.

Čtěte také

Ani výroba kostkového cukru však dačickou rafinerii nezachránila před krachem. Náklady na přepravu cukrové řepy rostly a s nimi i nespokojenost Jakuba Kryštofa Rady, který se v roce 1846 odstěhoval s rodinou do Vídně. Cukrovar ještě šest let přežíval, až v roce 1852 zanikl.

Ač byl konec dačického cukrovaru neslavný, zdokonalený Radův vynález se dodnes ve světě používá a jeho slávu v Dačicích před kostelem připomíná do žuly vytesaná kostka cukru.

Spustit audio