Jak chovat hady a obojživelníky

2. duben 2002
Dobrá rada

Zvykli jsme si už na to, že si ve specializovaných obchodech můžeme koupit téměř jakéhokoliv živočicha. Od krajty tygrované až po jedovaté pavouky všeho druhu. V mnoha případech však chovatelé netuší, co je čeká a jaké musí připravit podmínky, aby se zvířátkům dobře dařilo. Připomeňme případ z minulého týdne, kdy lidé na smetišti nedaleko Plzně objevili mrtvého hroznýše královského. Nejdůležitější je vědět, kteří obojživelníci jsou pro začínající chovatele naprosto nevhodní. Podle zoologa Vítězslava Honzy z plzeňské ZOO jsou nevhodné téměř všechny druhy.

Honza: Z obojživelníků bych začínajícím chovatelům nedoporučoval chovat skoro vůbec nic, výjimkou jsou možná některé ropuchy a kuňky, ale vždy jsou velké nároky na krmení, na udržování různých teplot.

Začínající chovatel by si měl v každém případě prostudovat příslušnou literaturu.

Honza: Když si vybere vhodné zvíře, je dobré kontaktovat zkušeného člověka, který může pomoci radami.

Vítězslav Honza doporučuje začínajícím chovatelům opatřit si nějaký druh ze třídy plazů, například želvy.

Honza: Z malinké želvičky je dost těžké vypiplat želvu, která bude velká, mít pěkný krunýř, to je práce pro zkušené chovatele. Doporučuji kupovat želvy větší a nepřistupovat k nim jako ke hračkám.

Začínající chovatelé by měli mít představu, o jaký druh se chtějí starat.

Honza: Nemělo by se přijít do Zverimexu, rozhlédnout a vybrat podle nálady. Plazi i bezobratlí jsou závislí na úpravě teploty, žárovce, topení a většina lidí se pak diví nad vynaloženými náklady.

Pan Honza doporučuje malý druh plaza, gekončíka nočního, ten je méně náročný na osvětlení a teplotu.

Honza: Stačí vyhřátí na třicet stupňů, v noci může být pokles až na dvacet.

Většina lidí by si pořídila velkého hada, čím delšího, tím lépe. Zkušený zoolog má pro chovatele dobrý tip.

Honza: Doporučil bych hroznýše královského, jedná se o klidného hada.

K chovu hroznýše je potřeba velké terárium, o rozměrech alespoň dva na dva metry a zajistit dostatečnou teplotu.

Honza: Musíme počítat, že vyroste až čtyři metry a ZOO, jak si většina lidí myslí, si ho nemůže vzít, protože ani my nemáme na tak velké hady prostory a expozice.

Chov plazů je potřeba dobře rozmyslet a než se do něj pustíme , měli bychom promluvit se zkušenými zoology a s ostatními členy rodiny.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu