Jak extrémně válet sudy

20. únor 2002

Protože se v posledních dnech oteplilo a ryze zimním extrémním sportem bychom už třeba každého nepotěšili, představíme v tomto díle seriálu extrémních sportů sport, který můžete provozovat nejenom v každém ročním období, ale taky na různých površích a terénech. Jmenuje se zorbing.

A nejdříve si dáme slovníček, který vám usnadní orientaci: ZORB-průhledná nafukovací koule z PVC o průměru asi 3,20 m, která vznikla spojením dvou koulí (jedna je uvnitř druhé). Do vnitří koule, ve které je člověk při zorbování, je udělaný průchod zvenčí ZORBING, resp. ZORBOVÁNÍ-relativně nový adrenalinový sport, který spočívá v kutálení se z kopce - směrem dolů (popř. jinde a jinak) v zorbové kouli ZORBONAUT-člověk provozující zorbing(ten, co válí sudy v zorbové kouli).

00051124.jpeg

Zorbování vzniklo na Novém Zélandě přibližně před 8-9 lety a inspirací pro jeho zakladatele byl obraz Leonarda da Vinci (tedy známý obraz "muže s končetinami svírajícími stejný úhel jako ramena písmene X"). Původní myšlenka zakladatelů zorbingu byla ale vlastně velmi prostá: chtěli - jakožto extrémní sportovci - vymyslet nový extrémní sport, u kterého by se bavili líp, než u těch, které už je začínaly nudit.

Více (např. o tom, jak se v kouli při zorbování zastavíte, jestli vám v zorbu může být špatně, nakolik je zorbing extrémní nebo kdo nejčastěji zorbuje) vám řekne provozovatel zorbingu pro Českou republiku, Slovensko a Polsko Tomáš Havel.

00051125.jpeg

A pokud vám prozatím tento díl výukového seriálu extrémních sportů nepřinesl očekávané vzdělání, možná vám více objasní rozsáhlá fotogalerie na www.zorb.cz nebo pro Český rozhlas exkluzivně zapůjčené video (pozor - 50MB!).

Spustit audio