Jak je to s centry měst a obcí?

6. srpen 2004
Vaše téma

Vaše téma dnes nabídlo k úvaze otázku, jak je to s centry měst a obcí. Žijí plnohodnotným každodenním životem se vším, co k němu patří a nebo centra ožijí jen tu a tam při nějaké akci či slavnosti obvykle navíc spojené s dopravním omezením. Námět od posluchače Radiožurnálu z Písku, který je přesvědčen, že takovéto nárazové akce v centrech vysloveně škodí místním obchodníkům právě kvůli těm dopravním uzavírkám. A ještě dodal, že obecně se centra podle jeho názoru vylidňují a že to není zdravé pro nikoho.

Ve Vašem tématu jsme se o tom bavili v průběhu s různými lidmi, kterým to je či není jedno, nějak se jich to dotýká a tak jsme závěrečný díl pro vás připravili, ve kterém zazní názor Jaromíra Jecha, který je výkonným místopředsedou Svazu měst a obcí. Je u našeho telefonu, pane Jechu, dobrý den.

Jaromír Jech: Dobrý den.

Vy jste pár let starostoval ve městě, které není ani velké ani malé, ale zato poměrně čilé. Různých akcí v centru jste zažil určitě hodně. Myslíte si, že jistá dopravní omezení tedy ubližují místním obchodníkům?

Jaromír Jech: No tak ono je nutné rozlišit omezení krátkodobé a dlouhodobé. Kdybychom to vzali jenom na jednu věc, jako je třeba pořádání pouti, no já jsem přesvědčen, že to naopak těm obchodníkům musí prospět, protože to náměstí ožije, přijedou lidé z delší vzdálenosti, nakoupí si. Něco jiného pak je dlouhodobější uzavírka, která je třeba nutná, buduje-li se kanalizace, vodovod a tak dále, ale tam jde o to, nakolik se podaří tu dobu nutnou na výstavbu zkrátit, aby ta omezení nebyla zbytečně dlouhá.

V tom se vlastně shodujete s předsedou sdružení podnikatelů Bedřichem Dandou, ten Radiožurnálu řekl, že větší problém jsou právě ty uzavírky dlouhodobějšího rázu, při různých stavbách a tak dále. Obecně ale podle zkušeností Sdružení podnikatelů vázne komunikace mezi podnikateli a radnicemi. Jaké jsou vaše poznatky coby starosty a řekněme ty obecnější, které vám nepochybně na Svaz měst a obcí chodí?

Jaromír Jech: Víte, já jsem přesvědčen o jedné věci a člověk to vidí v těch zemích, kde ta demokracie nebyla přerušena, kde v podstatě samospráva těch obcí existuje nepřetržitě desítky, sta let. A to je, že ten kontakt těch občanů s těmi takzvanými představiteli, starostou, úřadem není narušen takovou zábranou, že to je ta vrchnost, která za prvé za všechno může, také všechno zařídí. Ono je nutné věnovat se životu, chodit na zastupitelstva. Jsem-li nespokojen, tak krajní mez je, že třeba můžu i kandidovat. Sdružení podnikatelů na mnoha místech kandiduje právě proto, aby si vymohlo nějaké pro sebe, dejme tomu, legitimní nároky, ale na zastupitelstva obecně v celé republice nechodí příliš mnoho lidí a nutně starosta, ti zastupitelé, kteří řeší různé otázky s výkonem přenesené působnosti, bůh ví co všechno, tak se začínají třeba i vzdalovat tomu normálnímu životu. Lidé se prostě musí připomenout a ten kontakt navázat.

Je tato problematika tedy uzavírek veřejných prostranství nějak pojednána v zákoně, řekněme tak dostatečně, že není potřeba se nějak vzrušovat, dělat nějaké změny?

Jaromír Jech: Ne, já si myslím, že to je dostatečné, že to v podstatě ani neznám z praxe nebo spíš ne ze své vlastní praxe, ale ze zaměstnání, kde mám ohlasy z různých měst po celé republice, že by někde byly příliš velké problémy. Naopak každý zastupitel v podstatě z logiky věci vyplývá sice vyhovět svým spolubydlícím, čili těm podnikatelům a tlačí na to, aby ty uzavírky třeba byly co nejkratší. Nezažil jsem případ, že by si někdo stěžoval na jakousi schválnost, že někdo zneužije postavení, že může uzavřít ulici, náměstí jenom proto, aby dělal přítrž, protože by se mu to vrátilo ve volbách, už by nebyl takový člověk zvolen.

Zaznamenali jsme i názor paní doktorky Ivy Holmerové. Té se zdá naopak, že města a vesnice ve svých centrech pozvolna, ale viditelně ožívají. Souhlasíte s ní?

Jaromír Jech: Já jsem její názor neslyšel, ale jak mi ho tlumočíte, musím s tím jenom souhlasit, protože taková ta doba šedivosti, která tady ještě před 15, mnohdy ještě před 10 lety přetrvávala, je dávno pryč a takový ten život, ty festivaly různé a je jedno, jestli je fest piva nebo jestli se tam vystavuje keramika, prostě ty životy v těch obcích se zcela jednoznačně zlepšují.

Tolik Jaromír Jech, výkonný místopředseda Svazu měst a obcí. Pane Jechu, hezký víkend vám přeji. Na slyšenou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu