Jak klečící fotbalista odstartoval hnutí za práva Afroameričanů

14. říjen 2017

V létě 2016 se během zápasu amerického fotbalu stalo cosi ve Spojených státech téměř nepředstavitelného. Během americké hymny, kterou za oceánem berou smrtelně vážně, poklekl hráč týmu San Francisco 49ers Colin Kaepernick na jedno koleno. Protestoval tak proti rasové nespravedlnosti a velkému množství případů policejní brutality vůči afroamerické komunitě.

Od té doby se z jeho osobního protestu vytvořilo celé hnutí, které opakovaně odsuzuje třeba americký prezident Donald Trump. O tom, jak se tento společenský proud utvářel, píše britská veřejnoprávní stanice BBC.

„Takhle vypadá lynčování v roce 2016,“ napsal na svůj účet na sociální síti Instagram Colin Kaepernick 5. července 2016. Na přiloženém videu je vidět jak dva bílí policisté zatýkají Afroameričana. Povalí ho na zem, jeden mu poutá ruce za zády a druhý mu tlačí hlavu k zemi. Poté ho pustí, vytáhne zbraň a do bezmocně ležícího člověka vystřelí. Sedmatřicetiletý otec pěti dětí Alton Sterling střelným zraněním později podlehl.

„Další vražda člověka na ulici jen kvůli barvě jeho kůže. A z rukou lidí, kteří nás mají chránit. Kdy za to budou odpovědní?“ glosuje děsivou scénu Kaepernick.

Hned dalšího dne se situace opakuje. Philando Castile byl zastaven policejní hlídkou kvůli rozbitému brzdovému světlu. Vedle sebe měl přítelkyni a čtyřletou dceru. Když sahal pro řidičský průkaz, policista, který ho podezříval z toho, že vytahuje zbraň, ho před očima rodiny zabil sedmi výstřely. Strážce zákona byl později zproštěn všech obvinění.

Milovník fotbalu a Malcolma X

Hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick je sám poloviční Afroameričan. Jako malého ho adoptovala bílá rodina po té, co jejich dvě děti zemřely na srdeční vady. Z talentovaného chlapce vyrostla hvězda Národní fotbalové ligy. Na univerzitě v Nevadě studoval obchodní management, vynikal v basketbalu, baseballu, ale jeho láskou byl americký fotbal.

Colinův učitel Reginald Stewart nebyl podle svých slov překvapený, když se začal jeho bývalý žák takto angažovat. „Nebylo to tak, že bych si řekl ‚páni, co se to z něj stalo?‘. Uvažoval o těchto věcech dlouhodobě, vždycky byl velmi chytrý a přemýšlivý. Jeho gesto zcela zapadalo do směru jeho uvažování,“ cituje pedagoga BBC.

Malcolm X - ikona černošské emancipace

V roce 2011 Kaepernicka draftovalo San Francisco a o dva roky později si s ním zahrál i finále Super Bowlu. Vedle toho ale intenzivně četl o hnutí za občanská práva, studoval postkoloniální teorie, autobiografii černošského aktivisty Malcolma X i knihy afroamerického politického myslitele Francise Fanona. Začal navštěvovat přednášky na slavné univerzitě v Berkeley.

A pak přišel červenec 2016. Na stadionu stoupala za zvuků hymny americká vlajka, ale Kaepernick jí hold nevzdal. „Nemohu stát a ukazovat hrdost na vlajku země, která utlačuje černochy a barevné. Pro mě tohle znamená víc než fotbal a bylo by sobecké se tvářit, že ty věci nevidím. Na ulicích leží mrtvá těla a pachatelé unikají trestu,“ vysvětlil novinářům svůj postoj.

Urážka vlajky i veteránů

Jeho gesto mnohé rozčílilo. Patřil mezi ně i bývalý příslušník amerických speciálních sil a fotbalista Nate Boyer. „Když jsem to viděl, bral jsem to jako osobní urážku. Jako by spálil americkou vlajku. Pak jsem si ale začal říkat. Byl skutečně tak rozčilený tím, co se stalo, že se rozhodl k takovému kroku?“

Boyer Kaepernickovi napsal otevřený dopis, oba muži se sešli a diskutovali. Boyer nakonec uznal Kaepernickovo právo na nenásilný protest. „Chtělo to velkou kuráž odhodlat se k takovému kroku,“ uvedl později Boyer.

O týden později Kaepernick protestoval během americké hymny stejným způsobem znovu. Tentokrát se k němu přidal i jeho spoluhráč Eric Reid. Vedle nich se postavil Boyer s rukou na srdci, aby podpořil jejich právo na protest. Fotografie těchto tří hráčů obletěla Ameriku. Protesty fotbalistů se začaly množit a hnutí se rozrůstalo.

Na konci září, dva zápasy před začátkem sezony, vystoupil prezident Donald Trump na shromáždění v Alabamě. Během svého projevu nazval sprostým slovem hráče, kteří nevzdávající čest vlajce, a dodal, že by je majitelé měli z klubu vyrazit. Společnost nemohl více rozdělit. Ti, kteří vnímali protest jako neuctivý, mu aplaudovali, další jeho drsná slova odsoudili.

Američtí vojáci s vlajkami před zápasem amerického fotbalu

Následující víkend dalo mnoho sportovců, manažerů i trenérů v nejrůznějších sportech najevo svoji solidaritu s protestem. Někteří se během hymny drželi za ruce, jiní zůstali v šatně, mnozí klečeli. Mezi nimi i mnoho bělochů. „Budu na to hrdý do konce života. Doufám, že to vytvoří prostor pro debatu a pro změnu ve společnosti,“ řekl BBC Travis Kelce, zřejmě nejslavnější běloch, který při hymně poklekl.

Kaepernick ukončil kariéru

Názory veřejnosti i fanoušků se různí. Mnozí považují jednání za urážlivé, jiní zdůrazňují, že nejsou na fotbale zvědaví na politické postoje. Eric Reid, muž který poprvé klečel s Kaepernickem, napsal do New York Times text, ve kterém se snažil vysvětlit, že protest není výrazem nedostatku respektu vůči zemi, ale právě naopak. „Bral jsem to vždycky tak, že ti, kdo bojovali a umírali pod vlajkou Spojených států, usilovali o to, abychom mohli žít ve svobodné a férové společnosti, která měří všem stejně a ve které je možné dát najevo nesouhlas.“

Devětadvacetiletého Kaepernicka už ale na hřišti nenajdete. Navzdory tomu, že by stále mohl hrát na nejvyšší úrovni, ukončil svůj kontrakt a začal se věnovat charitě. Jen na vzdělávací kampaň s názvem „Znejte svá práva“ věnoval milion dolarů. Od médií si ale drží odstup. Zároveň prosakují nepodložené zvěsti, že majitelé klubů s ním odmítají podepsat smlouvu navzdory tomu, že o něj trenéři stojí.

Nate Boyer s ním už delší dobu nemluvil, nemyslí si ale, že by se chtěl Kaepernick k americkému fotbalu vrátit. Podle něj má nyní důležitější věci na práci, ale pokud si Kaepernick zachová schopnost vstřícně hovořit s těmi, kdo s ním nesouhlasí, může se prý stát pravý dědicem Martina Luthera Kinga.

Hnutí mezi tím nabylo na síle. Když před třemi týdny hráli hráči Jacksonville mezinárodní zápas na stadionu v anglickém Wembley, poklekl při hymně celý tým. Podporu jim vyjádřil i majitel klubu.

Přesto se zvyšuje i odpor proti chování hráčů. Některé univerzity ve Spojených státech slíbily, že klečící hráče potrestají. Tento týden v úterý unikla do médií informace, že majitelé týmů Národní fotbalové ligy připravují pravidlo, které podobné protesty zakáže a donutí hráče stát.

Kouč středoškolského týmu Glades Central Raiders a bývalý hráč NFL Jessie Hester ale protesty studentů plně podporuje. „Jsem znechucený ze zabíjení Afroameričanů pro kdejakou maličkost. V této zemi se odehrává velká nespravedlnost a sportovní hvězdy mají ideální platformu jak na to upozornit. Lidé jim naslouchají. Naši hráči o tom chtějí mluvit, protože to je jediný způsob, jak se domoci změny. Protest je velmi úspěšný a měl by se k němu přidat každý. Život není jen o fotbale,“ cituje BBC Jessieho Hestera.

Spustit audio