Jak na elektřinu? V malé obci u Přelouče si ji vyrábějí sami, ročně vydělají několik set tisíc

31. březen 2022

V obci Břehy u Přelouče provozují malou vodní elektrárnu na opatovickém kanálu. A nadbytek elektřiny tam dokážou i prodat.

Tady je původní kolo, které je poháněné turbínou. Tu sem instalovala před 100 lety firma Prokop Pardubice,“ ukazuje Jiří Kopecký. V malé vodní elektrárně pracuje už 30 let a zná tady prakticky každý šroubek. „V tuto chvíli elektrárna vyrábí 13,5 kW. Jsme na poloviční výrobě oproti letům před 20 lety.“

Podle Kopeckého by elektrárna mohla vyrábět až 55 kW za hodinu, což by teoreticky mohlo pokrýt spotřebu až 20 rodinných domů. Jenže problémem je voda, přesněji řečeno její nedostatek v opatovickém kanálu. Přesto ale elektrárna funguje a proudem zásobuje i sousední pětipatrovou budovu, kterou místní využívají ke společenským účelům.

Příjmy pro obec

Nadbytek proudu poté obec dává do sítě a prodává ho, malá vodní elektrárna je tak vítaným zdrojem příjmů. Podle starosty Pavla Jiravy, zvoleného za Sdružení pro rozvoj obce Břehy, totiž teď prodávají vyrobenou elektřinu za dvojnásobnou cenu.

„Například za leden 2022 jsou celkové příjmy plus zelený bonus okolo 20 tisíc korun,“ počítá. Záleží prý také ale na počasí. Obnovitelný zdroj tak obci vydělá zhruba 300 až 400 tisíc korun za rok. „Je to důležitý příjem, který je stabilní,“ dodává starosta.

Část zisku navíc může obec využívat na placení složenek za energie v jiných budovách. Podle Jiravy teď navíc zvažují, že nezůstanou jen u vodní energie, ale zaměří se také na tu ze slunce.

autoři: Ondřej Wolf , als
Spustit audio

Související