Jak na Nový rok...

29. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Blíží se konec roku, čas loučení. A také čas vítání roku nového - v našich zemích s pořadovým číslem 2005. Tyto dny jsou obdobím, kdy bilancujeme, ohlížíme se, co se povedlo a co ne, jaký ten končící rok vlastně byl, co nám přinesl. Jsou to ale také předsevzetí a očekávání.

0:00
/
0:00

Když jsem v těchto dnech listoval novinami, časopisy a dalšími periodiky, nacházel jsem v nich v podstatě totéž: jakousi kroniku roku 2004. Události a významné okamžiky, které se nás nějakým způsobem dotkly a do jisté míry nás i ovlivnily. Vedlo mne to k zamyšlení, co rok 2004 přinesl mi osobně.

Zjistil jsem, že ani o jednom noviny nepsaly. A přitom to byly z mého pohledu mnohem důležitější věci. Však posuďte sami. Rok 2004 mi přinesl: řadu složenek, které jsem ze sta procent zaplatil - na památku mi zůstaly desítky ústřižků, které mám dobře uschovány. Nikoli kvůli zlodějům. Také jsem si vyběhal kreditní kartu a tím přispěl ke zvýšení celkového zadlužení českých občanů. A do třetice: udělal jsem si pořádek na svém pracovním stole, abych se podíval, jak vlastně vypadá. Mé domácí prostředí a zázemí zůstalo letos v podstatě beze změny, což se dá chápat i jako pozitivní informace. Nenavštívili mne exekutoři ani jiní zloději.

Na druhou stranu mi to přijde trošku málo. O to víc se připravuji na rok nadcházející - na rok 2005. Rád bych přispěl ke zvelebení svého bytu a současně snížil zadluženost obyvatel této země. Možná, že bychom se s mou drahou polovičkou mohli začít pokoušet o malé přispění ke zvýšení počtu obyvatel. Ale s tím hned na Nový rok nezačnu i když se říká - jak na Nový rok tak po celý rok. A nebo právě proto. Nerad bych celý rok "jen" zkoušel. Mám totiž takovou divnou zkušenost, že to, co jsem na Nový rok dělal, se mi po zbytek roku vyhýbalo. Pokud jde o rozbíjení talířů, je to fajn. Ale taky jsem si jednou tuhle před lety vlezl s jistou slečnou na Nový rok pod peřinu, no a ten rok to bylo opravdu jen jednou... !

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.