Jak namáhat mozek, aby nezhloupnul? Křížovky a televize nestačí, radí lektorka paměti

16. leden 2023

Nechce se vám do nových věcí? Říkáte si, na tohle nemám, na to už nestačím, to je pro mladší? Podle certifikované trenérky paměti Lenky Svobodové nikdy není pozdě začít trénovat mozek.

„Stárnout začínáme od pětadvaceti let. To je dost děsná představa, ale je to tak. Proto je potřeba trénovat. Pokud trénujeme svaly, zlepšíme si fyzičku. A zrovna tak je to s mozkovými spoji. I tam je potřeba vytvářet spoje nové. Díky nim pak můžeme překlenout místa, kde se spoje poruší, třeba z důvodu nemoci nebo stárnutí. Je to takový mozkový bypass,“ vysvětluje lektorka.

Křížovky jsou málo

Velmi důležitá je vlastní komunita, kde se cítíte dobře a dozvídáte se nové věci. Je důležité vědět a zajímat se o to, co dělají jiní lidé, co prožívají, mluvit s nimi. Lidé, kteří zůstávají sami, přestávají mluvit, a to je velká chyba. Televize ani jednoduché křížovky nestačí.

„Křížovky jsou fajn, ale vybírejte si různé. Nezaměřujte se jen na to, co vám jde. Zkuste třeba obrázkovou křížovku, sudoku nebo osmisměrku. Je důležité, abyste narazili na věci, nad kterými se budete muset nově zamýšlet. A když se vám to nepodaří vyluštit? Nevadí. I cesta je cílem,“ motivuje k novým činnostem Lenka Svobodová.

Vezměte na milost techniku

Nebojte se internetu. I tam se dají navázat nové spoje. Jakmile se vám povede zautomatizovat základní úkony a naučíte se hledat na internetu, objevíte nový svět.

„Dokladem toho jsou u nás v knihovně návštěvnice ve velmi pokročilém věku. Chvíli jim trvalo počítač nastartovat, ale teď už si vědí rady. Dokonce hledají na chytrém telefonu různé aplikace. Jedna z našich návštěvnic říká:

‚Když něco nevím – předhodím to manželovi. A když neví ani Jirka, tak jdu do Googlu.‘ A dělá jí velkou radost, když si dokáže díky internetu zjistit tolik nových informací,“ vypráví lektorka trénování paměti.

Jak vytvářet nové spoje

  • Soustřeďte se vždy jen na to, co právě děláte. A vyzkoušejte si občas i něco, co běžně neděláte. Třeba si vyčistěte zuby méně dominantní rukou. Nebo napište zrcadlově svoje jméno. Pište perem na papír, nikoliv jen na klávesnici
  • Odpočívejte. Pokud je mozek unavený, není schopen vytvářet nové spoje.
  • Vypočítejte si občas něco zpaměti. Třeba kolik bude stát nákup.
  • Udržujte se v pohybu.
  • Udržujte vztahy s přáteli, i s mladší generací, vzájemně si máte co nabídnout.
  • Dbejte na životosprávu - umírněte tuky, sůl, cukr, přidejte ovoce, zeleninu.

Co dělat, když zapomeneme, co jsme chtěli koupit? A jak si nic nezapomenout, když opouštíme byt? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.