Jak přežít noc na letišti? Poslechněte si zážitky z dobrodružného nocování v Los Angeles

18. červenec 2020

Přes čtyřiadvacet hodin na cestě. Bolavá záda z vláčení báglů. Jet lag. A místo měkké postele terminál v rekonstrukci. Takhle si Martina noc v andělském Los Angeles nepředstavovala. Je ale statečná a své první nocování na letišti pojímá jako bojovku s jasným cílem.

LAX je brána do „City of Angels“. Ale také jedno z nejhůře hodnocených letišť na světě. Cestující si v recenzích stěžují na nedostatek míst na sezení, minimum elektrických zásuvek pro dobití elektroniky, absenci úschoven zavazadel i sprch. O fitness centru nebo o terapeutickém prasátku, které mají třeba v San Francisku, si cestující směřující do světa přes LAX mohou nechat leda zdát.

Martina Pouchlá, když ji konečně pustili ke gatu, kde si mohla lehnout a dobít mobil

Zatímco o pár kilometrů dál si hollywoodská smetánka právě udílí Oscary, Martina bojuje s úzkostí a únavou. V ruchu losangeleských terminálů se ocitla po dlouhém letu. Je neděle podvečer a pondělní dopoledne, na které byl přesunutý navazující let, se zdá hodně daleko. Martina se na to rozhodne jít prakticky a vymyslí si úkoly, které jí pomohou celou noc přečkat. Jenže pak se setmí a přijde realita.

Poslechněte si dokument o nocování na letišti v Los Angeles.

Připravila: Martina Pouchlá
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Tomáš Pernický
Zvukový design: Adam Voneš

Martina Pouchlá vystudovala žurnalistiku a sociologii na Masarykově univerzitě. Do audia se zamilovala už v době, kdy jako studentka vysílala řadu autorských pořadů na Radiu R, jehož program později vedla. Od roku 2010 spolupracuje s Českým rozhlasem, aktuálně jako publicistka se zaměřením na vědu. Společně s dokumentaristou Honzou Hanákem představuje audio-dokumenty veřejnosti v kulturně-vzdělávacím projektu Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity, Centra experimentálního divadla a Českého rozhlasu AudioCafé. Její vlastní dokumentární tvorba byla oceněná cenami Prix Bohemia a Åke Blomström Award. Pro Radio Wave natočila audio dokumenty Berka se rozhodl zemřít a Don't Stop Me Now.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.