Jak prožíváme válku na Ukrajině? Každý máme jinou míru hrdinství, říká terapeut Honza Vojtko

1. březen 2022

Před několika dny napadla vojska Ruské federace Ukrajinu. Tato válka probíhá nejen geograficky velmi blízko. Jak ji emočně prožíváme? „Při krizi je nejhorší být neutrální,“ říká Honza Vojtko. Připomíná zároveň, že ne každý má možnost přispět finančně nebo fyzicky, takže i sdílení názorů na demonstraci, dokonce i na sociálních sítích, může být funkční jak pro okolí, tak i pro nás samotné.

„Pro náš mozek i pro kvalitu našeho života je izolovanost jedna z nejhorších věcí, co se nám může dít,“ pokračuje psychoterapeut Vojtko. Sdílení emocí na sociálních sítích nebo ideálně fyzicky s ostatními lidmi pomáhá před pádem do silných úzkostí. Pokud tento konflikt prožíváme intenzivněji než ostatní války, může nás přemoci i pocit viny, že soucítíme selektivně. „Říká se tomu vědomá ignorace. Čím je to dál, tím víc mám tendenci věci vytěsňovat a dělá to každý lidský mozek,“ vysvětluje Vojtko.

Zároveň tu je, jako v každé krizové situaci, potřeba sebereflexe. „Jsme lidi, děláme chyby. Teď to můžeme přijmout, je to součást naší dospělosti,“ pokračuje terapeut. Sounáležitost s oběťmi války ale může přinést i agresi. Nejen podle komentářů na sociálních sítích rezonuje společností zásadní otázka, jak překonat pocit kolektivní viny a nepodlehnout rusofobii? „Samotnému mi z ruštiny není dobře, je ale důležité, co s tím potom udělám,“ přiznává Vojtko a doporučuje se soustředit, vedle již zmíněné sebereflexe, na autokorekci.

„Je naprosto v pořádku přiznat, že to, co jsem někde napsal, je blbý, že jsem si potřeboval ulevit,“ pokračuje. Určitou formou hrdinství je podle něj i to, že se s odlišnými názory konfrontujeme, jdeme do střetu. „Nebát se říct někomu na sociálních sítích nebo i na ulici, že taky cítím chuť se pomstít, ale že ne každý Rus je zlý člověk, že takhle to prostě nejde.“

Jak o válce mluvit s malými dětmi nebo lidmi, co už válečnou zkušenost mají? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

  • Přehledně: Jak pomoci Ukrajině?

    Češi ve sbírkách na pomoc Ukrajině darovali už desítky milionů korun. Přispět můžete i vy, a to jak finančně, tak například darováním oblečení.

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.