Jak s dětmi mluvit o válce? Podívejte se na speciální vysílání pro rodiče a učitele

Dětské fantazie mohou být horší než realita. Prvním krokem je stabilizovat vlastní postoj, radí Petra Wünschová, ředitelka Centra Locika, které se zabývá duševním zdravím dětí. Dalším hostem debaty spolupořádané se Skautem je dětský psychoterapeut Peter Pöthe, moderuje Jakub Lucký.

„Vzhledem k tomu, že děti mají přístup k médiím, je téměř nemožné je ochránit před děsivými a matoucími světovými událostmi. Ať už se cítíme ohledně toho, co se děje na Ukrajině jakkoliv, chceme povzbudit děti, aby se i nadále zajímaly o svět, vážily si mírových řešení problémů a bez obav za námi chodily s dotazy a obavami a důvěřovaly v to, že svět může být bezpečné místo,“ představuje vizi projektu Centrum Locika na svém webu.

„Nemá cenu situaci uměle vytvářet, ale být pozorný k tomu, co děti vidí a slyší. Hovořit s nimi o tom a nedat prostor pro dětské fantazie, které jsou kolikrát mnohem horší než realita,“ nastiňuje v rozhovoru ředitelka Petra Wünschová. „První důležitý krok je, aby se rodič sám stabilizoval a podíval se na to, co v souvislosti s konfliktem na Ukrajině sám prožívá, jaké jsou jeho obavy.“

Jak mluvit s dětmi o válce. Infografika Centra Locika
autoři: Jakub Lucký , jkh

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.