Jak se cestuje loďo-stopem přes Atlantik? Matěj Vohryzek říká, že je to dřina, která stojí za to

25. březen 2019

Plavba na plachetnici přes Atlantik je podle Matěje Vohryzka docela dřina. „Atlantik jsme přejížděli 3 týdny a zhubnul jsem za tu dobu asi 8 kilo,“ říká. Na palubu plachetnice, na které přeplul Atlantik, nastoupil v Las Palmas na Kanárských ostrovech a opustil ji po 22 dnech na ostrově Guadeloupe v Karibském moři.

Zatímco v České republice je pojem loďo-stop něco poměrně nezvyklého, v přímořských státech to tak nezvyklé není. Matěj vysvětluje, že majitelé plachetnic často potřebují na palubě pomocníka. „Když loď nonstop pluje přes Atlantik, musí se přes den i v noci držet kurz, hlídat vítr, musíte dávat pozor, abyste se nesrazili s jinou plachetnicí… Vy kapitána lodi nic nestojíte, takže to je win-win situace,“ říká loďo-stopař Matěj. Dodává, že nemusíte mít nějaké zásadní mořeplavecké dovednosti, ale že stačí mít dvě ruce, selský rozum a hlavně odhodlání, protože plavba je skutečně hodně náročná.

Člověk se podle Matěje musí připravit na to, že bude po řadu dní na velmi malém prostoru s lidmi, které většinou skoro nezná, a je pravděpodobné, že to po chvíli začne být velmi psychicky náročné. Jednoduché to ale není ani po fyzické stránce.

„Na plachetnici jsme neměli lednici, takže k jídlu byla většinou ryba, kterou si člověk musel ulovit, a nějaká zkažená zelenina,“ říká Matěj. Druhá těžká věc byl podle něj nedostatek pitné vody, kterou se musí velmi šetřit. Zřejmě nejtěžší, ale zároveň i nejkrásnější byly podle něj devítihodinové noční hlídky. Během nich právě dohlížel na to, aby se loď nevychýlila z kurzu, nebo měnil plachty v případě, že se změnil vítr. Chvíle, kdy kolem vás v noci svítí plankton, v moři se odráží hvězdy a vy máte pocit, že jste sami uprostřed moře, prý ale za všechnu námahu stojí.

Víc o loďo-stopu se od Matěje Vohryzka dozvíte v úterý 26. března od 22:00 na cestovatelské přednášce v rámci akce Diáky v pražském Bio Oko.

Co pomáhá na mořskou nemoc a kam se ideálně vydat, když jste v lodním stopu úplný začátečník? To se dozvíte, když si pustíte celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.