Jak se daří tučňákům na východě Čech? Vysíláme živě z nového pavilonu ve Dvoře Králové

22. červenec 2022

Přenos ze Safari Parku Dvůr Králové od pavilonu tučňáků vysíláme v pátek 22. července po 9. hodině. Kromě této novinky představíme s ředitelem dvorského safari parku Přemyslem Rabasem i další aktuality zoologické zahrady.

Safari Park Dvůr Králové získal z Nizozemí 24 vzácných tučňáků brýlových a poprvé v 76leté historii zahrady je představil návštěvníkům. Pro tučňáky vznikla nová expozice, která je největší svého druhu v České republice a na Slovensku. Lidi pozve přímo do světa tučňáků, je totiž průchozí. V pavilonu za 43 milionů korun nechybí ani bazén a kukaně na hnízdění.

Vítejte v Africe

Pavilon tučňáků brýlových, jejichž domovinou je pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky, je součástí budovaného komplexu Jihozápadní Afrika. Zoo jej staví v sousedství vily ředitelství na místě bývalé slévárny, kterou zoo v minulosti získala pro své rozšíření.

Komplex, jehož výstavba v součtu přijde na více než 100 milionů korun, již nabízí průchozí voliéru pro plameňáky růžové a další mokřadní ptáky. V budoucnu jej osídlí také zebry Hartmannové, hyeny, volavky obrovské nebo pelikáni.

Areál pro tučňáky, Safari Park Dvůr Králové n. L.

„Za třicet let ředitelování jsem už šéfoval medvědům, rosomáků, pižmoňům, sajgám, tuleňům, slonům, žirafám, hrochům, nebo nosorožcům, ale tučňáci jsou moji kolegové vůbec poprvé,“ říká s nadsázkou ředitel safari parku Přemysl Rabas.

„Chov tučňáků je nesmírná výzva, je velmi obtížný. Tučňáků navíc v přírodě stále rychle ubývá a takováto záloha v lidské péči je stále potřebnější. Z pohledu osvěty o Africe mají tučňáci navíc také výsadní postavení. Mnoho lidí překvapí, že tučňáci v Africe vůbec žijí,“ doplňuje Přemysl Rabas.

Tučňáci na dosah

Expozice, která v safari parku vznikla, nemá v Česku a na Slovensku obdoby. Je průchozí a představuje přístav namibijského města Luderitz. Na břehu velkého bazénu návštěvníci uvidí dřevěné molo s lodním jeřábem, funkční rezavý maják nebo soubor typicky hrázděných domků s odkazem na evropské osadníky v oblasti. Nechybí ani dvě lodě, „zakotvené“ na oblázkové pláži.

Rozhlasový přenos nejen od pavilonu tučňáků v Safari Parku Dvůr Králové

Z pohledu chovatelů jsou velmi důležité zvláštní kukaně, rozmístěné na souši. Jde o speciální hnízdní boudy, které mají tučňáci obydlet a později v nich i vyvádět mláďata.

Tučňáci budou sice venkovní expozici obývat celý rok, mají ale k dispozici i vnitřní objekt se dvěma bazénky a chovatelskou přípravnou. Větší část zázemí je věnována rozsáhlému systému filtrace, který udrží nezbytnou špičkovou kvalitu vody.

Poslechněte si celý rozhlasový přenos s Ladou Klokočníkovou a Zdeňkem Novákem!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.