Jak se hraje famfrpál v mudlovském světě? Buďte jako Harry Potter

31. červenec 2020

Chcete si zahrát famfrpál? Není problém! I v našem světě se v něm pořádají mistrovství. Jaká jsou pravidla? A lítá se při něm na koštěti? 

Jak vypadá takový famfrpálový zápas jste už určitě viděli v některém z filmů o Harry Potterovi. Tenhle sport prostě musí bavit každého! A proto se začal hrát i v našem světě. Správně se mu říká mudlovský famfrpál, protože přeci jen – nehrají ho čarodějové, ale obyčejní smrtelníci. Petr Ševčík si povídal s kapitánkou famfrpálového týmu Prague Pegasus Nikki Severin a její spoluhráčkou Anežkou Chodounskou.

Není jen pro fanoušky

Četly vůbec holky příběhy malého kouzelníka? Samozřejmě! Nikki se ke knihám vrací každý rok aspoň jednou. Anežka po nich ráda sáhne, když je třeba nemocná. Jak ale zdůrazňují, famfrpál může hrát úplně každý. I lidé, kteří Harryho Pottera nikdy neotevřeli.

Jediné, co zájemce může limitovat, je odvaha. Famfrpál je hodně kontaktní sport, a tak se člověk nesmí bát nějaké té modřiny. Nikomu se v něm ale neubližuje záměrně. Dokonce existuje pravidlo, že se při něm nesmí nadávat.

Létající koště je problém

A jak je to s létajícími košťaty? Ty bohužel v našem světě nemáme, takže se hraje s plastovými tyčemi. Dřevěná košťata nejsou vhodná, protože nikdo nestojí o třísky ze zlomené násady. 

Famfrpál se hraje po celém světě

Jak nahradit zlatonku?

Každý ze dvou týmů, které proti sobě stojí, má sedm hráčů. Existují čtyři hráčské pozice: střelec, brankář, odrážeč a chytač. Cílem je nasbírat co nejvíc bodů za prohazování míčů soupeřovými obručemi, které ve famfrpálu nahrazují branky. Při hře se používá několik míčů – potlouk, camrál a zlatonka.

A právě zlatonka má ve hře výsadní postavení. V originálním příběhu je to malá zlatá koulička s křidélky. Hbitě poletuje po hřišti a jejím chycením končí zápas. Jak si s tím poradili mudlové a čím ji nahradili? Koukněte na video, kde to holky vysvětlily i ukázaly.

Anežka Chodounská (vlevo) a kapitánka famfrpálového týmu Prague Pegasus Nikki Severin

Jaká jsou přesná pravidla mudlovského famfrpálu? Jakých úspěchů hráčky z Prague Pegasus dosáhly a potkalo je někdy nějaké vážnější zranění? Můžete se taky zapojit? I to se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Petr Ševčík , Redakce Rádia Junior

Související