Jak se jmenoval populární předchůdce internetové pošty? A používá se dodnes!

15. červen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Do mašinky s telefonním číselníkem jste vložili text důležité obchodní smlouvy, vytočili příslušné telefonní číslo jiného telefaxu, nechali projet scannerem a za pár desítek vteřin vylezla kopie třeba na druhém konci světa.

Poznáte podle popisu telefax? Zkráceně fax, který se stal fenoménem 90. let. Nebylo nutné posílat rukopisy poštou, shánět poslíčky.

Novináři ho využívali k autorizaci textů, firmy mohly rychle zasílat zákazníkům podrobné nabídky. Důležitost osoby a instituce se odvíjela od toho, jestli jste na vizitce měli číslo faxu.

Problémy přinášelo, když fax fungoval i jako běžná telefonní linka. Uživatelé často zapomínali přepínat funkce do polohy tel/fax, nebo jen fax.

Nová technika měla i své mouchy. Například nespolehlivost telefonních linek, přes které se zprávy posílaly. Stačilo vložit papír do podavače nesprávnou stranou a na opačném konci vylezl čistý list.

První generace faxů pracovaly na principu termopapíru. Ten během několika dní, pokud jste ho nechali na denním světle, vybledl a text byl špatně čitelný. Až později se objevily faxy na obyčejný papír jako laserové tiskárny.

S masovým rozšířením internetu a e-mailu v novém tisíciletí ale fax poměrně rychle vymizel.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio