Jak se laikům pracuje s antigenními sadami? „Je to snadné jako těhotenský test,“ říká dobrovolnice

Jak složité je svépomocí provést antigenní test? A zvládnou to i rodiče bez odborného vzdělání, nebo dokonce samy děti? Radiožurnál to zjišťoval s pomocí dobrovolníků. Podle některých to je podobně jednoduché jako těhotenský test.

Na zahradu rodinného domu přicházejí před polednem matky s dětmi. Páťák Kuba si vzorek z nosu odebral sám, mladším dětem pomáhají maminky. Jedna z nich, Michaela, považuje manipulaci se zkumavkou, smíchání roztoku se vzorkem a nakapání na tester za snadnou věc. „Způsob testování je pro ženy podobný jako těhotenský test: použije se vzorek, namočí tyčinka a počká se na výsledek,“ usmívá se.

Čtěte také

Do testu se zapojil i osmnáctiletý gymnazista Petr. Vše zvládl bez pomoci – sám si připravil roztok, sám test vyhodnotil. „Poprvé je to nezvyk, ale podruhé už to půjde samo. Když si nemusím strkat tyčinku do nosohltanu a jenom do přední části nosu, nic na tom není,“ pochvaluje si.

Výsledky testu

Všechny testované antigenní sady jsou založeny na stejném principu. Používá se u nich výtěr tyčinkou z přední části nosu – rozdíl je pouze v tom, jestli je roztok už v ampulce, nebo zda je tam třeba nakapat.

Hlavní rozdíl mezi testy spočívá v tom, jakou mají citlivost a specifitu, tedy jak jsou spolehlivé. 

Testy pro školy

Ministerstvo vnitra jako dodavatele antigenních testů pro školy vybralo firmu Tardigrad, která dováží testy od čínského výrobce Lepu. Smlouvu chtěl původně prověřit premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, nakonec ale vláda zakázku nezrušila. Testy by měly do Česka dorazit 28. února.

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio

Související