Jak se postavit zlu? Buďte první, kdo něco udělá, vyzývá americký psycholog Philip Zimbardo

20. prosinec 2021

Americký sociální psycholog Philip Zimbardo proslul jako šéf fiktivní věznice ve sklepení Stanfordovy univerzity. Tvrdí, že každý člověk se rodí dobrý, v konkrétní situaci prý ale můžeme selhat. V posledních letech proto učí lidi se zlu postavit. „Aby se stali hrdiny. Aby byli jako Václav Havel,“ popisuje slavný psycholog.

Zda jsou lidé dobří, nebo zlí, podle vás záleží na konkrétní situaci...

Ano. Situacionisté tvrdí, že mnohem důležitější než osobnost člověka je konkrétní případ, ve kterém se naše chování projeví. Pokud je to pozitivní situace, dovolí vám ukázat to nejlepší, co ve vás je. Když je to naopak negativní situace, třeba odpykávání testu ve vězení nebo život v ghettu, z většiny lidí dostane to nejhorší.

Jak tedy zůstat dobrým člověkem?

Zaměřme se na to, jak se obyčejní lidé mohou stát hrdiny. To je výzva, protože hrdinové jsou pro nás obvykle zcela výjimeční lidé, jako Matka Tereza, Martin Luther King nebo Nelson Mandela. Jak se ale stane hrdinou úplně obyčejný člověk? Udělá něco pro společnost. Odhodlá se k dobrému skutku, kterým někomu zachrání život, když je v nebezpečí. Egocentrismus se změní na sociocentrismus. A tahle změna z já na my je naprosto klíčová v tom, jak se rodí hrdinové.

Máte nějaký konkrétní příklad, jak se stát hrdinou?

Kdysi jsem na nádraží v Liverpoolu sehnal herce a herečky, aby si lehli na schody a předstírali bezvědomí. Otázka zní: Za jak dlouho se někdo zastaví, aby těm lidem pomohl? Záleží to mimo jiné na tom, o koho se jedná. Když na schodech ležel muž v obleku, lidé se zastavili ihned, do minuty. Když to byla žena, během pěti minut prošly čtyři desítky lidí. A nezastavil se nikdo. Až kolem té ženy šel jeden dělník a zeptal se jí, jestli je v pořádku. A hned se k někomu přidal někdo další...

Je prostě důležité se vždy zastavit, být tím prvním…

Být tím, co něco udělá a zjistí, co se děje. Jestli máte pocit, že je to nebezpečné, zavolejte policii, záchranku a další kolemjdoucí. Pomozte společně. Nikdy neriskujte svůj vlastní život. To hrdinové nedělají.

Mají situace, ve kterých lidé selhávají, něco společného?

Jsou jako pasti. Mají v sobě něco, co láká, co nás může uspokojit. Jako videohry. Pocházím z New Yorku, z ghetta v jižním Bronxu. Spousta mých přátel prodávala drogy, prala se ve rvačkách gangů, šla do vězení. Někteří z nich tam umřeli, protože je vězni sexuálně týrali. Mnoho věcí, o kterých mluvím, čerpám z vlastní zkušenosti teenagera, ne akademika. Problém prostě je, že zlo je všude.

To se neposlouchá dobře…

Právě proto ale přeci mobilizujeme lidi, aby hájili to dobré, co v nás je.

Philip Zimbardo je profesor Standfordské univerzity, kde v roce 1971 uskutečnil svůj nejznámější výzkum, takzvaný Standfordský vězeňský experiment. Podrobně studoval týrání iráckých vězňů americkými vojáky ve věznici Abú Graib. Věnoval se také stydlivosti, hypnóze, nakonec i dobru a hrdinství. Je držitelem cen Carla Sagana či Vize 97. Vydal knihy jako Luciferův efekt nebo Odpojený muž. V roce 2021 vyšly v češtině jeho memoáry Paměti psychologa.

Poslechněte si celý rozhovor nebo si přečtěte jeho kompletní přepis na serveru iROZHLAS.

Spustit audio

Související