Jak se rodí v galerii? S umělkyní Tamarou Moyzes o detabuizaci ženského těla v umění

4. březen 2023

„Porod je nádherný akt, bez kterého by tu nikdo z nás nebyl. Sám o sobě není ničím sexuální,“ říká Tamara Moyzes, umělkyně, aktivistka a kurátorka. V roce 2006 se stala první ženou, která živě promítala svůj porod v galerii, o čemž ji vyzpovídali moderátoři hotcastu Pot Eliška Soukupová a Karel Vladyka.

Před šestnácti lety jsem byla jednou z mála umělkyň, které vůbec šly do toho být matkou, vzpomíná Tamara. S genderovou diskriminací se setkala už u přijímacích zkoušek na střední uměleckou školu, kde jí komise řekla, že patří k plotně a na škole by jen zabírala místo chlapcům. I proto se ve své práci věnuje tématu diskriminace vůči ženám a marginalizovaným skupinám.

Porody jsou tabuizované téma. A součástí toho tabu je přesvědčení, že by žena vůbec neměla dělat umění, říká Tamara s tím, že téma matek v uměleckém provozu se u nás veřejně otevírá teprve posledních několik let. Situace už je mnohem lepší – na Akademii výtvarných umění teď máme školku, být matkou už není vnímáno jako problém.

A jaký byl samotný porod? To je sám o sobě tak silný a emotivní zážitek, že všechno ostatní šlo v tu chvíli stranou. Myslíte jen na to, jestli je syn zdravý, popisuje Tamara, nicméně dodává, že na promítání díla Den Tamary Moyzes bylo tenkrát v galerii NoD plno.

Jak probíhají přípravy na porod v galerii? Jak bylo dílo přijato veřejností? Co bylo pro Tamaru na těhotenství nejkrásnější? A jaká témata týkající se ženství a těhotenství jsou podle ní stále tabuizována? Poslouchejte v hotcastu Pot.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.