Jak se stala česká benediktinka abatyší v Mnichově i Praze? Bylo to překvapení, přiznává Šimuniová

15. březen 2021

Stanislava Francesca Šimuniová je od února abatyší opatství benediktinek Venio v Mnichově i Praze. Pochází z Brandýsa nad Labem, do řádu vstoupila v roce 2008 a donedávna žila ve společenství na Bílé hoře v Praze. „Bylo to překvapení a je to velká čest,“ říká v pořadu Hovory a dodává: „Znamená to velkou důvěru, protože to nejsou lidé, před kterými jsem měla nějakou kampaň, ale sestry, se kterými žiju denně.“ 

Abatyše přiznává, že až dosud nebyla na velkou komunitu zvyklá, protože v Praze na Bílé hoře jich sester bylo jen šest.

Čtěte také

„Pozice abatyše má své místo v chóru, jako by mu předsedá. Začíná modlitbou znamením, má určité liturgické úkony. Začínám a končím modlitbu, podle mne se orientují lidé, kdy začnou jíst a kdy skončí. Bylo to něco, co čeho jsem se musela nejdřív dostat.“

Všednodenní život si už prý ale „sedá“. „Kde mám sedět, kdy mám vstávat, co mám kdy číst nebo kdy zazvonit nebo se pomodlit, to je, myslím, už jasné. Ale ty další věci ještě asi budou chvíli trvat. Do mých úkolů spadá i starost o majetek, máme nějaké nemovitosti a taky zaměstnance, takže to jsou témata, která mě čekají,“ dodává.

Jaká byla cesta Francescy Šimuniová, která se narodila jako Stanislava? To si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Evy Hůlkové.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.