Jak se zbavit kuny? Protáhne se i dírou o velikosti tenisového míčku. Kam strčí hlavu, tam se vejde

14. prosinec 2022

Radioporadna o nezvaných hostech u nás doma. O hlodavcích a také kunách. Můžeme je slyšet řádit na půdě nebo dělat nepořádek v garáži. Někomu dokonce kuna vleze i do auta a překouše kabely. Když se u nás usadí je téměř nemožné se jí zbavit. Jaká jsou preventivní opatření, co všechno musíme udělat, aby s námi v bytě bydleli jen hlášení nájemníci?

Deratizátor Lubomír Řehůřek hovoří v naší radioporadně na téma: Kuny a další nechtění nájemníci chalup v zimním období. Co s nimi? Jaká je prevence?

Kuna se často stává naším nezvaným hostem. Co můžeme udělat pro to, aby se k nám vůbec nedostala?
Co se týče domu, tak je určitě dobré před zimní sezónou zkontrolovat kompletně celou střechu. Protože i taková odpadnutá střešní taška nebo posunutý hřebenáč či proražená mřížka jsou otvory, kde se kuně moc dobře vchází do půdních prostor domu a pak už tam napáchá škodu.

Budete se divit, ale textilní omotávka kolem kabelů v autě kuně voní. Zvláště v zimě to je víceméně pozvání, aby si tam udělala pelíšek.
Lubomír Řehůřek, deratizátor

Kuna skalní nebo kuna lesní, které se u líbí v našich obydlích, pokud ji potkáme někde venku na zahradách, tak je to samozřejmě krásné zvíře. Ale pokud už ji máme doma tak je to špatné. Líbí se jí u lidí čím dál víc a tento problém řeší stále více lidí.

Čtěte také

My jí k tomu děláme docela dobré podmínky. Trend je dnes zateplovat půdy, dáváme tam skelnou vatu, což kuně vůbec nevadí, má ráda teplo a ráda si teplo kolem sebe dělá. Kuna je aktivní hlavně v noci, takže její přítomnost nájemníci potom poznají. Škodí tím, že tepelnou izolaci ničí a bohužel, je to celoročně aktivní zvíře, tedy neukládá se k zimnímu spánku.

Kuna se protáhne i dírou o velikosti tenisového míčku. Kam strčí hlavu, tak protáhne kompletně celé tělíčko. Nemá s tím problém.

Prostě kunu u nás v obydlí nechceme. Jak ji ale dostat pryč?
V první řadě bych prošel kompletně celý plášť rodinného domu. Zadělat veškeré díry a otvory, které tam vznikly v průběhu roku. A druhá věc, je dobrý ostnatý drát třeba v okolí hromosvodů aspoň do výše jednoho a půl metru. Ne každý to chce dělat, máme doma malé děti a nechceme si o to roztrhat oblečení, ale určitě jde preventivně předejít tomu, aby se k nám kuna nastěhovala.

Kuna lesní

A když ji chytneme, tak co pak s ní?
Můžeme si odvézt do lesa co nejdále od našeho obydlí nebo od všech možných obydlí. Já osobně spolupracuji se státním podnikem Lesy České republiky, takže jim chycenou kunu dovezu. Ona je totiž hájená, odchytávat ji můžeme od 1. listopadu do posledního února, to znamená nemáme moc měsíců, kdy ji můžeme vyhánět.

V ostatních měsících si s ní musíme poradit jinak. Musíme ji vyhnat jinými legálními prostředky.

Čtěte také

I v Hradci Králové už byl nejeden případ, kdy kuna překousala kabely v autech. Proč to dělají?
Budete se divit, ale ty kabely kuně chutnají. Veškerá textilní omotávka kolem kabelů nebo výplně kapot, to kuně spíše voní než chutná. Zvláště v zimě, přijedete večer domů, auto je ještě teplé, a to je víceméně pro kunu pozvání, aby si tam pelíšek udělala.

Co tedy udělat, aby se nám v autě neuvelebila natrvalo?
Osobně mám tuto zkušenost. Mám otevřené garážové stání a kombinuji tam různé sprejové odpuzovače kun, které se dají na motor i vnitřní kapotu nastříkat. Plus v kombinaci s elektrickým plašičem kun. Bohužel ty spreje mají jednu nevýhodu, že za nějakou dobu vyprchají a musíte je používat znovu. Není to na celou sezónu.

Celou radioporadnu s Lubomírem Řehůřkem o tom, jak se zbavit kuny, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související