Jak se žije na střechách domů a v městských vsích? Prozkoumejte město s projektem Illegal Taipei

15. prosinec 2020

Jaká je ilegální architektura v tchajwanském hlavním městě Tchaj-pej? Poslechněte si Artcafé s architektkami a autorkami výzkumného urbanistického projektu Illegal Taipei.

Projděte se s námi po příkladech neformální architektury v Tchaj-peji. V rozhlasové komentované prohlídce vysvětlují autorky výzkumného urbanistického projektu Illegal Taipei Kateřina Frejlachová a Martina Svobodová, jak se žije v DIY městských strukturách na střechách domů nebo v městských vesničkách. „Na ilegální architektuře nás baví, že vzniká úměrně k potřebám člověka – recykluje materiály, chytře využívá pozemky a podporuje zahušťování města. Fascinuje nás ale i estetika a vkus konkrétních lidí,“ vysvětluje Martina Svobodová.

Ilegální architektura vzniká úměrně k potřebám člověka.

Martina Svobodová

Při zkoumání Tchaj-peje si autorky projektu uvědomily, že neformální a ilegální zástavba nemusí vždy znamenat nižší životní standard. V těchto strukturách často daleko lépe fungují sousedské vztahy a komunita je semknutější. Život chudších vrstev blízko centra města s sebou tak nese i pozitivní prolnutí společenských tříd, díky čemuž nedochází k tak výrazné segregaci jako je tomu u klasických slumů a favel. „V Tchaj-peji je měřítko zástavby fragmentované. Klasická bloková zástavba je právě vlivem neformální architektury na střechách a uvnitř bloků rozdrolená,“ podotýká Kateřina Frejlachová.

Terasa a zahrádka střešní nástavby. Taipei, 2017
Pořad připravila: Alžběta Kvasničková
Tematickou hudbu vybíral: Miloš Hroch

Spustit audio

Související