Jak si Havla zapamatovali za oceánem? Poslechněte si besedu s autorkami knihy Havel v Americe

3. leden 2020

Autorky Rosamund Johnstonová a Lenka Kabrhelová besedovaly v redakci nakladatelství Host, které knihu Havel v Americe vydalo.

Redaktorka Alena Blažejovská pořídila pro rozhlasový magazín Zelný rynk záznam besedy, která za účasti obou autorek proběhla koncem loňského roku v prostorách brněnského nakladatelství Host, které knihu vydalo. Vysíláme ji také jako připomínku 30. výročí zvolení Václava Havla československým prezidentem 29. prosince 1989.

Kniha nazvaná Havel v Americe nese podtitul Rozhovory s americkými intelektuály, politiky a umělci. Besedu s jejími autorkami moderoval Jan Hanák – kněz, scenárista a dokumentarista, moderátor a pedagog Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

O autorkách:

Lenka Kabrhelová je reportérka Českého rozhlasu, která dříve působila jako zahraniční korespondentka v USA a Rusku. Pracovala také pro BBC. Absolvovala novinářské stipendium Nieman Fellowship na Harvardově univerzitě.

Rosamund Johnstonová je skotská historička působící na New York University a rozhlasová novinářka. Věnuje se především orální historii a dějinám střední Evropy, zejména České republiky.

Za projektem stojí také Nadace Knihovny Václava Havla v New Yorku, z jejíhož podnětu byla k zachycení trvalé přítomnosti postavy Václava Havla v paměti Američanů použita metoda orální historie. Kniha přináší rozhovory s osobnostmi jako Madeleine Albrightová, Bill Clinton, Timothy Snyder či Suzanne Vega.

„Lidé nechápou, jak zásadní postavou Havel byl a jak jím — když přijel do Spojených států — byli Američané uchváceni,“ soudí Madeleine Albrightová. A Bill Clinton doplňuje: „Havel nikdy Československo neopustil. Mohl patřit mezi newyorskou smetánku. Ale vytrval v tom, co mu šlo, a ze všech sil usiloval o změnu. A zdálo se, že ho to baví, což lidem dávalo jistotu, že věří v to, co dělá.“

Poslechněte si besedu s autorkami knihy, kterým – jak říkají – nešlo o zbožšťování Havla, ale o zdokumentování toho, jak si jej zapamatovali Američané, kteří měli ve své době možnost se s ním setkávat. Rosamund Johnstonová dokonce mluví o hledání limitů jeho působení, jeho vlivu. Obě pak svědčí o mimořádnosti zkušeností, které jim práce na knize přinesla.

Spustit audio

Související