Jak si nechat vyhotovit kvalitní fotografie

8. listopad 2002
Dobrá rada

Bývaly doby, kdy fotografování bylo výsadou jenom několika málo jedinců. To už dnes dávno neplatí, s rozvojem nových technologií už může fotografovat vlastně každý. Stále však nejde o nijak levnou záležitost, spoustu peněz utratíme za filmy, za jejich vyvolání a hlavně potom za vyhotovení samotných fotografií. Někdy však jejich kvalita není zrovna nejlepší.

Výroba fotografií je velmi dobrý byznys a tak tuto službu nabízejí nejenom specialisté, ale i každá druhá drogerie. Kvalita vyhotovených fotografií však velmi kolísá. Podle plzeňského fotografa Václava Smolíka záleží hlavně na kvalitě používaného minilabu.

Smolík: Ten je zárukou kvality obrázku a pokud lidé odvedou na minilabu špatnou práci, tak se má reklamovat.

Jako laik nemám moc šancí zjistit kvalitu přístroje a materiálu jednotlivých výrobců, proto zbývá zkoušet a hledat.

Smolík: Subjektivní pocit z fotografie je to nejdůležitější co člověk potřebuje. Vezmeme obrázek z minulosti, odneseme do pěti provozoven, necháme udělat nové a podle kvality posoudíme vhodné pracoviště.

Nevyplatí se sedat na vějičku a využívat nejlevnější nabídky. Ty jsou podezřelé právě nízkou cenou.

Smolík: Proto, že stojí korunu padesát už důvěryhodné nejsou, pracují pravděpodobně s prošlými materiály, ale je otázkou, zda to někomu vadí. Pokud přinesu fotografii babičce, je jí jedno, jestli je z prošlého papíru, protože to nepozná. Bude sice trochu zelená, méně ostrá, ale bude na ní její vnouček a o to jde.

Každý výrobce má povinnost vrátit původní negativ. Ten patří do tmy, sucha a pokud možno do chladné místnosti. I podle zabaleného negativu prý jde poznat solidnost a spolehlivost výrobce.

Smolík: Lepší je nastříhaná fólie, pokud je pouze srolovaný, jde o velkou nedbalost, protože se poškrábe a nenávratně pokazí.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu