Jak si vychutnat čokoládu? Dodržujte čokoládové desatero

Hořkosladké pokušení v podobě čokolády způsobuje slastné chvíle. Čokoláda prospívá zdraví, a čím je temnější, tím je kvalitnější. Cesta k dobrotě může začít třeba na degustaci, ale i u nákupního pultu ve specializované prodejně. Abyste si čokoládu doma vychutnali, sestavili jsme společně s odborníky čokoládové desatero.

1) Prostudujte si údaje na obalu a zjistěte, kolik procent kakaa a kolik třtinového cukru obsahuje. Čím víc kakaa, tím líp

2) Vybírejte raději v některé z butikových čokoládoven, kde nabízí výrobky z manufaktury

3) Čokoládu skladujte v suchu, ideální rozmezí teplot je od 6 do 18 stupňů. Kvalitu pochoutky zhoršuje střídání teplot a vlhkost

4) Po rozbalení z tenkého alobalu ji skladujte v tmavé dóze nebo patentní sklenici. Uchráníte ji od plísní a vstřebání nechtěných pachů. A nedávejte čokoládu do lednice

5) Chraňte čokoládu před světlem, na něm vám čokoláda zešedne, krystalizuje a její chuť se mění k horšímu

6) Nedávejte čokoládu do mrazničky. Když nemáte jinou volbu, uložte ji do vakuové nádoby. Před konzumací ji přendejte do chladničky a nechte rozmrazit, poté ji teprve dopřejte pokojovou teplotu, aby se z kakaového másla uvolnily všechny vůně a chutě. Pralinky do mrazáku nedávejte vůbec

7) Kvalitní čokoláda křupne. Opravdu dobrou čokoládu poznáte podle toho, že je tvrdá a při rozlomení ostře křupne. Čím více obsahuje kakaa, tím více křupne

8) Čokoládu nechte rozpustit na jazyku, nejlépe si ji tak vychutnáte. Pokud je dílek vyšší, trochu ho rozkousejte a pak nechte rozpustit na jazyku. Kvalitní čokoláda zanechá v ústech alespoň 20 vteřin příjemnou chuťovou stopu

9) Abyste měli v ústech čistou chuť, vypijte doušek vody nebo si kousněte jablka nebo chleba

10) Čokoládu si užívejte v klidu, v čistém prostředí, bez hluku, bez prachu, bez zápachu a ideálně s někým, koho máte rádi, anebo kdo je vám sympatický

autoři: Patrik Rozehnal , VaW