Jak snížit zálohy na energie? Jde to. Má to ale svá pravidla, říká právní expert dTestu

27. říjen 2022

Klesající rtuť teploměru přinutila mnohé zatopit. A zároveň si i položit otázku, jak na energiích ušetřit. Lze nějak snížit vysoké zálohy? Jakou pomoc nabízí stát? A kam zmizeli energošmejdi? I na to odpoví právník dTestu.

Zálohy na energie stouply mnohonásobně. „Způsob, jak je snížit, ale existuje,“ uklidňuje vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Petr Šmelhaus.

K jejich snížení je ale třeba mít dobrý důvod. Zálohy totiž vždycky nastavuje dodavatel v rozsahu důvodně předpokládané spotřeby. Znamená to, že nemůže překročit hranici, která mu plyne z minulého období a z ceníku. Pokud jsme ale provedli nějakou investici, zateplili nebo nějakým jiným způsobem snížili spotřebu, většinou je ochotný zálohy snížit,“ vysvětluje odborník.

Kontrolní odečet

Někdy ale jednání o snížení záloh s dodavatelem selže. Pak je možné obrátit se na Energetický regulační úřad. Ten totiž může dodavateli energie doporučit jiný postup. Ve většině případů jsou ale zálohy nastaveny správně, alespoň s ohledem na minulou spotřebu a ceník, který zákazník má,“ upozorňuje Šmelhaus.

Čtěte také

Dalším způsobem, jak zálohy snížit, je požádat na začátku nové topné sezony o kontrolní odečet, na který pak následuje mimořádné vyúčtování. „Z období, které potom bude nové, vyplynou nové výše záloh. Zohledněna totiž bude nová sezona i nová očekávatelná spotřeba,“ vysvětluje právní expert.

Výše záloh je bohužel v současnosti pro mnohé tak vysoká, že převyšuje jejich příjmy. V takovém případě je možné ještě pokusit se získat příspěvek na bydlení. „Upřímně ale musím říci, že na něj většinou ti, kteří platí nejvíce za energie, nedosáhnou. V takovémto případě pak už pomáhají jenom organizační opatření, tedy že se topí méně nebo že se lidé sestěhují k sobě.“

Pozor na energošmejdy

Složitá situace nahrává i teď takzvaným energošmejdům. Přesto se zdá, že je jich méně. „Na trhu je nyní malá nabídka nových smluv a nových výhodných ceníků. Energošmejdi tak nemají čím odběratele přesvědčit. Přesto důrazně doporučuji být obezřetný.“

Pokud Vám někdo zavolá, podívejte se nejprve, kolik platíte nyní, a porovnejte to s tím, co se vám nabízí,“ radí Šmelhaus. „Nemusí to totiž být energošmejd, ale zprostředkovatel, který funguje s oprávněním Energetického regulačního úřadu,“ dodává.

Jak se počítá nízký a vysoký tarif? Jak funguje tzv. úsporný balíček? A proč se zálohy na další období zvyšují i přes vysoké přeplatky? Poslechněte si celou Poradnu.

Spustit audio

Související