Jak trávit volný čas, když nemáte peníze? Příroda byla útočištěm v době pandemie i během inflace

4. srpen 2022

Stále se zvyšující ceny v důsledku inflace mohou řadě lidí komplikovat příjemné trávení volného času v už tak náročných a horkých letních měsících. Já jsem vyrazila do pražských ulic, abych pro vás natočila anketu o tom, jak tráví lidé léto i když třeba nemají dost peněz. Nebo jak si představují, že by ho trávili, kdyby peníze neměli.

„Když nemám peníze, což teď zrovna je aktuálně před výplatou, tak si buď čtu, snažím se jít na procházku. Když mám doma suroviny, tak vařím,“ říká mi na Tylově náměstí v Praze Bára. Kousek vedle sedí pár. Bydlí u Brna a do Prahy přijel na dovolenou, poprvé bez dětí. „Včera jsme byli v parku v Grébovce, tam je to strašně super,“ říká Tomáš. „Jo, to jsme si dělali piknik,“ dodává jeho partnerka Nikola.

„Chodím na brigády, abych nějaké peníze měl,“ odpovídá kurýr Jakub, který přes poledne čeká na další zakázku. Když zrovna nerozváží jídlo, jede do lesa, který má hned za domem. Čechy do přírody ve velkém vyhnala pandemie a teď jim je opět útočištěm v době velkého zdražování.

Poslechněte si anketu o tom, jak mohou lidé v ulicích Prahy uvažovat o trávení volného času, když zrovna nemají peníze.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.