Jak ty vášně hýbou tělem? Souzvuk z korespondence Alžběty Falcké a René Descarta napravuje křivdu v dějinách filozofie

22. leden 2024

Přestože jsou Alžbětiny dopisy stejně dobře dochované jako mnohokrát překládané a publikované odpovědi René Descarta, málokdo ví, co bystrá a vzdělaná princezna slavnému filozofovi psala. Vltavský Souzvuk tuto křivdu napravuje a přináší korespondenci obou partnerů v dialogu. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Z francouzských a latinských originálů vybral a přeložil: Petr Šourek
Účinkují: Kajetán Písařovic, Petr Lněnička, Eliška Zbranková
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2021

S nejslavnějším francouzským filozofem korespondovala Alžběta Česká, prvorozená dcera zimního krále Fridricha Falckého. Proč se ale o nejslavnější princezně v dějinách filozofie neučí děti školou povinné? Důvod je prostý – málokdo ví, co princezna Alžběta Descartovi psala. Přitom jsou její dopisy stejně dobře dochované jako odpovědi René Descarta.

Ještě donedávna se ale široce tiskly a překládaly pouze a jen Descartovy dopisy – bez odpovědí a bez otázek bystré a vzdělané princezny. Sám Descartes si byl ale dobře vědom, jaký impuls jeho myšlení přinesly princezniny přímé otázky a ostré námitky. Bohužel filozofovi příznivci mistrův obdiv k nadané princezně nesdíleli a její dopisy z dějin filozofie vyškrtli.

Tento pořad – Souzvuk z korespondence Alžběty Falcké a René Descarta – je tak nápravou této křivdy v dějinách filozofie a myšlení i jeho cest. V korespondenci starého filozofa a mladičké princezny se myšlení odehrává v dialogu – v rozhovoru mezi dvěma lidmi rozdílnými po všech stránkách, přesto spojenými vášní věci promýšlet a poznávat svět kolem sebe.

autoři: Petr Šourek , Petr Gojda
Spustit audio

Související