Jak včelařit. Mistrovský kurz chovatele včel Jaroslava Bajka

23. červen 2022

Jak si pořídit vlastní včely? Jaký úl a kam ho nejlépe umístit? A jaké jsou rozdíly mezi volně žijícími a chovanými včelstvy? V Mistrovském kurzu o včelaření na to vše odpoví chovatel včel Jaroslav Bajko. Ten sám vyznává tzv. přirozené včelaření. „Nesnažím se o maximální produkci medu. Snažím se vybalancovat vztah člověka a včelstva tak, aby z toho oba měli svůj profit,“ popisuje v Mistrovském kurzu. Učte se od nejlepších!

Přínosem včelaření podle včelaře Jaroslava Bajka nemusí být pouze to, že od včel získáte med. „Poznáte daleko více svoji okolní krajinu. Poznáte svět rostlin. A stanete se bohatšími osobnostmi co se týče vnitřních prožitků,“ zamýšlí se. 

V Mistrovském kurzu ale radí i s praktickými začátky včelaření. Pro nové včely byste měli vybrat místo orientované na jih nebo na východ, ideálně s výhledem. „Když se na místo sami postavíte a uvidíte do krajiny, tak takové místo budou mít rády i včely,“ říká Bajko. Kromě toho vám taky vysvětlí, proč je lepší si stlouct vlastní úl, než si nějaký koupit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.