Jak vypadá budoucnost stadionu pražské Sparty? Zrekonstruovat Letnou, nebo se přesunout na Strahov?

3. prosinec 2021

Letná, na které hrají své domácí zápasy fotbalisté pražské Sparty, stojí od roku 1917. V současné době se ovšem spekuluje o tom, že by měli nastupovat na jiném stadionu, protože už potřebám klubu přestává stačit. „Je už starší a neustále se ho všichni snaží zvelebovat, aby lidé měli co nejlepší servis a zázemí. Nový stadion by byl něčím, co by všichni fanoušci, co se týče servisu, přivítali,“ popisuje sportovního manažer klubu Tomáš Rosický.

„To spojení je ale historické a vždy tady bylo, takže to není tak jednoduché,“ doplňuje Tomáš Rosický, který vás v novém dílu podcastové série Stadiony Letnou provede. „Do budoucna by bylo dobře, kdyby Sparta měla nový stadion. Všechno se vyvíjí a tady je to opravdu složité. Například nemáme velkou podporu magistrátu. Když se podíváte na ostatní velkokluby, tak mají moderní stadiony za městem a lidé si tam cestu najdou.“

Interiér pražské Letné vám ukáže také Antonín Kříž, který se o stadion začal starat v roce 1991 a v současnosti je jeho manažerem, což znamená, že zodpovídá za veškerou údržbu a provoz. „Jsem na něj pyšný. Je kvalitní a pěkný, ale je na něm bohužel vidět zub času. Pořád je to ale stadion, který ve v Česku špičkový,“ tvrdí v rozhovoru s Martinem Minhou.

O své vášni k fotbalu a ke Spartě promluví fanoušci David Novotný a Svatopluk Kunert. Prvního znáte ze seriálu Okresní přebor, kde ztvárnil postavu Jardy Kužela a momentálně ho každou středu můžete slyšet moderovat sportovní talkshow Na place na Radiožurnálu Sport. 

Druhý chodí na Spartu od svých patnácti let, naživo viděl více než tisíc zápasů a od roku 2019 je předsedou fan clubu. „Když jsem tady na Letné byl poprvé, dýchlo to na mě tak, že mě to utvrdilo v tom, že jsem si vybral správně. Beru fanouškovství jako práci na plný úvazek,“ popisuje fanoušek, kterému nikdo neřekne jinak než Sváťo.

Sparta je neúspěšnějším českým fotbalovým klubem. Pyšní se 36 tituly mistra fotbalové ligy či 21 triumfy v Českém poháru. Ovšem je nutné zmínit i jeden rok, který pro Spartu úplně úspěšný nebyl. V roce 1975 totiž sestoupila z 15. místa do druhé ligy. Hned následující rok se ale opět vrátila mezi fotbalovou elitu.

Co uslyšíte v novém díle podcastu Stadiony?

  • Jak vypadaly původní sparťanské dresy?
  • Jak vypadá Tréninkové centrum Strahov, které vzniklo v roce 2003 a je umístěno na ploše bývalého spartakiádního stadionu?
  • Jak vzpomíná David Novotný na památný zápas s Barcelonou, který Sparta sehrála na Letné v roce 1992?
  • Modrá, žlutá a červená – to jsou barvy pražské Sparty. Co symbolizují?
  • Proč se klub v roce 1894 přejmenoval z AC Královské Vinohrady na AC Sparta Praha?
  • A jak vypadala Letná před požárem v roce 1934?
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová (Český rozhlas), Tomáš Rosický, Svatopluk Kunert, Lukáš Pečeně, Antonín Kříž (AC Sparta Praha) a David Novotný
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný
Multimédia: David Loch, David Všetička, Aleš Vavřík a další
Rešerše: Rešeršní oddělní Českého rozhlasu a další

Domovem pražské Sparty nebyla vždy Letná

Své první zápasy hrávala pražská Sparta nejčastěji na Císařské louce, později také v prostorách cyklistické dráhy v Bubnech či v Holešovicích poblíž místního pivovaru. To se psal rok 1904. Až poté se Sparta stěhovala na Letnou.

V roce 1934 zažili nejen sparťanští fanoušci tragédii. Hlavní tribunu i část přilehlých ochozů totiž zachvátil požár. Byl tak ohrožen především velký svátek fotbalu – nadcházející mezistátní utkání s Anglií. Ovšem velká solidarita sportovních fanoušků dokázala nemožné. Utkání se nakonec odehrálo a dorazilo na něj 34 tisíc diváků.

Stadion stojí od roku 1917. Aktuální podobu ovšem Letná získala až během velké rekonstrukce v letech 1967 až 1969, kdy byly postaveny nové ocelové tribuny, které se vizuálně spojily s hlavní tribunou.

Vnější tribuna sloužila za socialismu jako pódium pro komunistické představitele při prvomájových průvodech a podobných akcích, ale svou roli sehrála také při listopadové demonstraci v roce 1989. V roce 1994 stadion opět prošel velkou modernizací, kdy se původní kapacita výrazně snížila na 21 jedna tisíc diváků a moderní stadion nabízel nově pouze místa k sezení. Letná byla a stále je využívána pro reprezentační zápasy a s ohledem na současnou kapacitu 18 tisíc diváků je druhým největším fotbalovým stadionem české ligy.

Rosický: Na zápasy nároďáku na Letné, jsem se vždy těšil

Tomáš Rosický je bývalý český fotbalový záložník a reprezentant, který v letech 1998 až 2001 nastupoval právě v dresu pražské Sparty. Část kariéry strávil i Borusii Dortmund a Arsenalu, odkud se v roce 2016 vrátil zpět do Prahy. Za nejúspěšnější český klub nastoupil v 53 utkáních a nastřílel 9 gólů.

Co pro Malého Mozarta znamená pražská Letná? „Je to kancelář, místo, na které mám spoustu vzpomínek. Chodil jsem sem odmala. Táta mě brával na zápasy a jsem tady strašně rád. Sparta pro mě byla domovem a vždy jsem měl plán, že tady svou fotbalovou kariéru zakončím,“ říká Rosický, který v současnosti působí na pozici sportovního manažera.

„Byl to přirozený vývoj. Fotbal jsme měl strašně rád a zůstalo mi to doteď. Jedna část života pro mě po kariéře skončila a chtěl jsem ve fotbale pokračovat,“ popisuje Rosa to, jak se k práci ve vedení klubu dostal.

Během své kariéry hrál na několika světoznámých stadionech. Jedním z nich je i Westfalenstadion v Německu a londýnský Emirates Stadium. „Porovnávat je můžeme, ale všechny ty stadiony jsou rozdílné – velikostí, atmosférou. Letná má svoji speciální atmosféru. Na všech jsem se cítil výborně. Na zápasy národního týmu na Letné, jsem se vždy těšil.“

„Dortmund se může pyšnit tou zdí, kterou má za brankou. Atmosféra na Emirates se liší. Domácí výhra proti Tottenhamu 5:2 je jedním z mých nejlepších fotbalových zážitků. Je to derby a bylo to něco famózního,“ doplňuje Rosický.

Bonusové materiály

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tematikou klubu a stadionu.

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastovou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související