Jak vypadá ideální bydlení s dětmi? Bez strachu ze splátek, s hřištěm, školkou a doktorkou za rohem

5. únor 2020

Kde bydlet a jak moc se přitom zadlužit? Nebo se raději nevázat a počítat s tím, že můžeš každý rok bydlet někde jinde podle toho, jak ti majitel zvýší nájem nebo neprodlouží smlouvu? O názor a zkušenost se do magazínu pro aktivní rodiče Houpačky přišly podělit Tereza a Míša.

Tereza žije s přítelem v bytě v generačním rodinném domě, který si vlastními silami již několik let rekonstruují. Míša bydlí v nájemním bytě v Karlíně a ví, že pokud by ho musela s rodinou opustit, určitě si nebude moci dovolit podobný v lokalitě, kde nyní vyrůstají její děti.

Čtěte také

„Určitě je to určitá forma nejistoty, že můžeme kdykoliv dostat výpověď a budeme muset hledat dál,“ popisuje asi jednu z nejčastějších obav, které se s nájemním bydlením pojí. Také může zapomenout na nějaké významnější rekonstrukce. „Ale zase na nás neleží tíha hypotéky, navíc bychom na byt, v kterém teď bydlíme, nikdy nedosáhli. Hypotéka na obdobný byt by jistě znamenala měsíční splátku kolem 50 tisíc a to si rozhodně nemůžeme dovolit,“ uvažuje Míša, když si uvědomí, že 3+1 v Karlíně dnes stojí kolem 7 milionů. Současné bydlení je pro ni ale udržitelné pouze v případě, že na 2 děti nezůstane sama. S mateřskou 15 tisíc by nezaplatila ani nájem.

Tereza zase s přítelem před lety kývla na nabídku bydlení ve společném domě s rodiči partnera a dlouhodobé rekonstrukce domu. Za jednoznačnou výhodu považuje to, že má blízko rodinu a štědrou nabídku hlídání dítěte.

Co si Tereza pořídila do rozestavěného bytu, aby jej přizpůsobila dětským potřebám a očím? Do čeho se vyplatí investovat a na co klidně zapomenout? A jak mohou radost z bydlení ve vysněném bytě zakalit developerské projekty vaší městské části? Dozvíte se v novém dílu Houpaček s Martinou, Míšou a Terezou.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio