Jak vyrábět s co nejmenším znečištěním? Hra Terra Futura umně kloubí mechaniky s aktuálním tématem

11. listopad 2021

Propojení karetní hry a tématu znečišťování naší planety je jedním z aktuálních projektů neziskové organizace Na mysli zabývající se problematikou šetrného přístupu k životnímu prostředí. Genezi hry s názvem Terra Futura nám ve studiu představila ředitelka Na mysli Viktorie Tenzerová a hlavní autor hry Petr Vojtěch: „Držel jsem se současných intencí západního světa, kde je na prvním místě produkce, ale přidal jsem do toho jako negativní faktor element znečištění.“

„V naší neziskové organizaci se snažíme komunikovat depresivní téma klimatické změny pozitivní a hravou formou. I proto je jedním z výstupů mezinárodního projektu Hra o klima, kterého jsme součástí, právě rodinná desková hra,“ vysvětluje Viktorie Tenzerová. Petr Vojtěch dodává, že hlavní podmínkou bylo vymyslet dobrou hru, která bude bavit, a ekologické téma bude přidaná hodnota.

„Neměl jsem v plánu vymyslet hru, která bude hodnotit, jak čistou ekonomiku hráč vyrobil,“ říká Petr Vojtěch, podle kterého je cílem najít balanc v tom být produktivnější než ostatní hráči, ale zároveň se nestát největším znečišťovatelem. Viktorie Tenzerová souhlasí: „Nechtěli jsme přikazovat hráčům, aby šli tou nejekologičtější cestou, ale aby se nad přidaným prvkem v podobě elementu znečištění zamysleli a hledali si své varianty. Už fakt, že o tom lidé začnou přemýšlet, je největší krok dopředu.“

Jednou z podmínek vzniku hry Terra Futura byla i kompletní výroba v Evropské unii, i když je finančně náročnější než v Číně, kde se produkuje naprostá většina deskových a karetních her. „Například dřevěné komponenty umí v Číně vyrábět levněji, rychleji a kvalitněji a čím dál populárnější plastové figurky se v Evropě zatím v tak dobré kvalitě, jako jsou ty čínské, nevyrábí prakticky vůbec,“ osvětluje Petr Vojtěch. Nevýhoda je pak samozřejmě v drahé a v současné době i komplikované lodní dopravě a také v menší možnosti kontroly průběhu výroby hry a kvality komponent.

Proč nemá Terra Futura hrací desku a na jakém mechanismu je hra postavená? Kolik jazykových verzí bude celkově k dispozici a jak si hra vedla na největším festivalu deskových her v německém Essenu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.