Jak vznikl sáčkový čaj?

21. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Zalít si horkou vodou sáček čaje je pro nás samozřejmostí. Tento malý vynález můžeme používat už víc než sto let.

O čajovém sáčku se vypráví, že vznikl vlastně náhodou. Newyorský obchodník Thomas Sullivan posílal vzorky čaje svým zákazníkům v kovových krabičkách. Plechovky mu přišly moc drahé, a proto ho začal balit do ručně šitých hedvábných sáčků. Jednomu ze zákazníků spadl sáček omylem do vařící vody a on zjistil, že se tímto způsobem čaj výborně vylouhuje.

První patent na čajový sáček byl udělen zřejmě v roce 1903. Některé zdroje uvádějí dokonce dřívější datum, které ale není podložené záznamy z patentového úřadu. Tyto sáčky zdaleka nedosahovaly kvality Sullivanových hedvábných pytlíků.

Na začátku 20. století se čaj v sáčcích dostal na pulty amerických obchodů. Vyráběl se ve dvou velikostech – menší byla určená pro hrneček a větší pro konvici. Hedvábí později nahradila gáza.

Dnes se čajové sáčky vyrábějí převážně z celulózy. Objevují se i pytlíky z plastu. Důležitý je ovšem také tvar. Klasické čtverce a obdélníky v posledních letech doplňují pyramidové sáčky, které umožňují lepší louhování. Ani pyramida není zárukou dobrého čaje. Vždy záleží nejvíce na tom, jak kvalitní je obsah sáčku.

Spustit audio