Jak získat modrou krev snadno a rychle? Herní vladaření často stojí na výchově princezen

22. leden 2021

Monarchistických uspořádání už napříč světem moc nezbývá, a tak všem aspirantům na královny, krále, prince a princezny nezbývá nic moc jiného než se uchýlit do světů, kde je možné cokoliv. Do světů videoherních. Jarda, Lukáš a Šárka si tentokrát povídají o hrách, kde je možné stát se panovníkem či panovnicí a spravovat vlastní království. Minimálně některé z jeho aspektů.

Jarda se v minulých dnech ponořil do loňské adventury Yes, Your Grace, kde se hráči mohou ujmout trůnu fiktivní středověké země a rozhodovat o jejím dalším osudu. Děj se odehrává během jediného roku, který je potřeba věnovat přípravě na hrozící invazi, ale také zajištění zachování rodové linie.

V sérii rozhodnutí předkládaných poddanými krále Eryka tak musíte vybírat nejen z menších zel, ale především strategicky a s vědomím, že se vaše volby mohou vyvinout trochu jinak, než jste zamýšleli. Zejména co se týče trojice princezen, kterým se ne vždy zamlouvají jejich nápadníci, případně by se chtěly věnovat úplně něčemu jinému než přípravám na manželství.

Na podobné notě funguje dnes již kultovní japonská série Princess Maker. V ní je panovník jiné fiktivní země pověřen výchovou adoptivní dcery, jejíž dospívání můžete nalajnovat v množství více či méně přehledných tabulek, k jejichž nesrozumitelnosti přispívá různorodá úroveň anglického překladu. Pro nezasvěceného hráče může být zprvu obtížné vůbec princeznu udržet naživu, případně ji omylem nevyhnat z domova, jak dosvědčuje Lukáš se Šárkou, všechny díly ale mají desítky různých, šťastnějších konců.

Královská pokladnice totiž zeje prázdnotou a svěřené princezny sice nejsou z těch zahálčivých, ale rozhodně z těch náročných. Na vás je, abyste jim poskytli dostatek mentální stimulace v podobě výuky, živili je a šatili, ale také jim nabídli nějakou formu vlastního přivýdělku, třeba lov banditů v přilehlých lesích. Nakrásně tak z většiny japonských devadesátkových debutantek vyrostly poměrně emancipované ženy, vedle kterých mainstreamové pohádkové princezny blednou závistí.

Jaké další tituly vás pověří správou virtuálního království? Může být Yes, Your Grace průpravou pro komplexní Crusader Kings? Poslechněte si celý díl Questu o herním panování.

Spustit audio