Jaké boty do přírody? Výsledky dTestu turistických bot i rady pro dobrý výběr

2. srpen 2019

Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval 13 modelů nízkých turistických bot. Jak si vybrat ty pravé? Máme koupit levné nebo sáhnout po dražších?

„Při testu jsme kombinovali levné i drahé boty,“ říká Tomáš Haimann z časopisu dTest. „Drahé boty dopadly poměrně dobře. Ale našli jsme i boty za poloviční cenu, které dopadly stejně jako ty drahé.“

Testovali i dobrovolníci

Turistika

„Zkoumali jsme například odolnost podrážky, její přilnavost, to znamená, jestli boty nekloužou na suchém nebo na mokrém povrchu.“ Boty testovali po dobu jednoho měsíce i dobrovolníci.

„Chodili v různých terénech a pak vyplnili dotazník, jestli jsou například boty pohodlné, jak se myjí, jak se obouvají.“ Testy zkoumaly několik kritérií. Například životnost byla dobrá u dražších bot, ale i u levnějších.

Praskání podrážek

„Mnoho nevydržely nejlevnější turistické boty z řetězce Intersport. Problémy ale vykázaly i dražší turistické boty. Třeba u bot Adidas nebo Keen, které stojí přes 3000 Kč, při laboratorní zkoušce praskla podrážka,“ popisuje Haimann.

Prodyšnost dopadla u většiny testovaných nízkých turistických bot dobře. „Špatnou prodyšnost prokázaly troje testované boty – Keen, McKinley a AlpinePro. Co se týče životnosti, dopadly nejlépe boty Lowa Innox GTXLO.“

Výsledky dTestu

  • Vítěz: The North Face Ultra Fastpack III GTX
  • Výhodný nákup: Salomon Outline GTX (stojí o polovinu méně než vítězné, ale nabídnou srovnatelnou kvalitu)
Spustit audio

Související