Jaké české technické artefakty dobyly svět? Legendární tramvaje T3 nebo motocykly Jawa představí seriál o československých designových ikonách

8. srpen 2022

Estetickými a stylovými ikonami se nemusejí stát jen předměty umělecké povahy, designové doplňky a luxusní zboží, ale v některých případech i ryze technické artefakty, jako dopravní prostředky, veřejné stavby či předměty industriální povahy. Takové, jejichž design a estetické kvality překročily hranice dobových standardů, objekty made in Czechoslovakia, jež se staly „legendami”, představujeme ve vltavském seriálu.

Všechny epizody

Vybrali jsme projekty, které ve své době posouvaly technologické možnosti oboru, např. Slovenskou strelu nebo horský vysílač na Ještědu. Představíme ale i zdánlivě přehlédnutelné objekty naší každodennosti, jako byly industriální elektrické hodiny Pragotron, a také výrobky, které svou kvalitou předefinovaly estetické a designové standardy, ať už stroje Jawa nebo československé tramvaje.

Všechny, ať už sériově produkované nebo unikáty, však spojuje dokonalá funkčnost spolu s mimořádnými estetickými kvalitami, které jim přinesly status nesmrtelných designových legend.

autor: David Hamr
Spustit audio

Související