Jaké léky si vzít s sebou na dovolenou? A jaké smíte vzít do letadla? Radí lékárník Ondřej Šimandl

12. srpen 2022

„Léky na spaní, proti depresi nebo na uvolnění dutin se do některých zemí nesmí dovážet anebo je musíte proclít,“ upozorňuje lékárník. Kde hledat informace ke konkrétním zemím? Kdy a kam potřebujete očkování? A s čím musíte počítat, když navštívíte lékárnu v cizině?

„U cestovní lékárničky záleží na tom, jestli jedete s dětmi, jestli dlouhodobě berete léky a kam cestujete. Na tuzemskou dovolenou stačí jen léky proti bolesti, teplotě, gel po štípnutí hmyzem, obvaz a dlouhodobě užívané léky,“ doporučuje lékárník Ondřej Šimandl v pořadu Dva na Dvojce.

Pokud jsme v zahraničí a některé léky zapomenete, může vás podle Šimandla návštěva tamní lékárny překvapit. „Můžeme se setkat s jiným názvem léků. Volají mi pacienti, že dostali v Tunisku jiný lék a hledají ho na internetu. Může to být lék, který se v Čechách nepoužívá. Některé léky, které jsou u nás na předpis, se jinde mohou koupit volně.“

Co smíte vzít do letadla?

Jaké léky smíte vzít do letadla? „Rozhodně léky první pomoci. Například diabetik inzulín, astmatik inhalátor a podobně. Léky na spaní, proti depresi nebo na uvolnění dutin se do některých zemí nesmí dovážet anebo je musíte proclít.“

„Je dobré mít do těchto zemí dobrozdání lékaře, že jsou léky pro konkrétního pacienta pro zvládnutí zdravotních obtíží. Pro informace bych volil ambasádu nebo ministerstvo zdravotnictví.“ Mnozí cestují do exotiky a tam je třeba očkování.

„Tady je dobré obrátit se na Centrum cestovní medicíny, kde mohou poradit, jakými léky se vybavit a které očkování zajistit. Některé je povinné. Je dobré sem zajím ideálně tři měsíce před cestou do tropických krajin,“ dodává lékárník Ondřej Šimandl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.