Jako jediný žijící Evropan má Olomoučan Petr Hamal titul Japan Master Walker. V Japonsku je turistika jiná, říká

V zemi vycházejícího slunce dva roky pracoval, jako aktivní turista tam ale také absolvoval sérii pochodů ve všech osmi oblastech Japonska, včetně ostrova Okinawa. „Japonci chodí strašně moc, ale turistika je tam jiná než u nás,“ vzpomíná MUDr. Petr Hamal s tím, že jejich značení šipkami mu dělalo potíže.

V polovině sedmdesátých let se stal členem odboru turistiky tělovýchovných jednot, ze které se po Sametové revoluci znovu stal Klub českých turistů. „Vedu si vandrovní knížky s razítky, zakládám si diplomy i fotodokumentaci, ale nachozené kilometry jsem si ještě přesně nespočítal,“ říká Petr Hamal, který má rád hory, zejména Jeseníky, Krkonoše nebo Krušné Hory.

„Nachozené kilometry jsem si ještě přesně nespočítal.“
Petr Hamal

Postupně se zapojuje do akcí Mezinárodní pochodnické ligy. Má rád výzvy. „Třeba 100. ročník nejstaršího pochodu v holandském Nijmegenu, kde jsem vedle čtyř denních padesátek šel navíc ještě i noční,“ usmívá se při vzpomínce na podnik, který si nenechají ujít desítky tisíc lidí.

Za vrchol své turistické činnosti považuje účast na Ultra-Trailu kolem Mont Blancu, který měří zhruba 170 kilometrů. O rok později navíc na nejvyšší alpský vrchol vystoupal.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio