Jako očkování proti žloutence. Jak funguje čínská vakcína CoronaVac, kterou schvaluje EMA?

Čtyři očkovací látky proti koronaviru už schválila, další čtyři zatím Evropská léková agentura stále prověřuje, nejnověji tu od čínské společnosti Sinovac. Co o ní víme?

Evropská léková agentura už několik dní hodnotí vakcínu od čínské společnosti Sinovac.  Vakcína se jmenuje CoronaVac a jako první očkovací látka, kterou Evropské léková agentura schvaluje, je takzvaně inaktivovaná: je v ní usmrcený virus SARS-CoV-2, který se ale nemůže množit a není pro člověka nebezpečný.

Čtěte také

Vakcína je tedy vyrobena klasickým, tradičním způsobem. Podobně fungují i vakcíny proti obrně, žloutence typu A, chřipce nebo třeba proti vzteklině.

Jednoduché skladování

Podle českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv studie naznačují, že čínská vakcína dokáže spustit tvorbu protilátek proti koronaviru, na její účinnosti ale zatím neexistuje mezi vědci shoda. Ze studií z různých států totiž v minulých měsících vyšly diametrálně odlišné výsledky účinnosti, a to od 50 až po 90 procent. 

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Jisté je naopak to, že vakcína je dvoudávková a neměla by mít žádné speciální požadavky na skladování – uchovávána může být v běžných lednicích, což je velká výhoda. Řada států už s ní také očkuje: například Indonésie, Brazílie, Čína nebo také Turecko. 

Další vakcíny se schvalují

Kromě čínské vakcíny prověřuje Evropská léková agentura i vakcíny firem Novavax nebo CureVac a také ruskou očkovací látku Sputnik V. Nejblíže schválení by měla být vakcína firmy CureVac. Jde o německou farmaceutickou společnost, která vyvinula RNA vakcínu proti koronaviru, tedy stejný typ očkovací látky jako od firem Pfizer nebo Moderna. Dostupná by měla být ve druhém čtvrtletí, pravděpodobně v červnu.

Čtěte také

Vakcínu jiné čínské společnosti Sinopharm o víkendu schválila Světová zdravotnická organizace (WHO) pro nouzové použití. To znamená, že tato očkovací látka teď může být zařazena do programu Covax, který má rozdělovat vakcíny rozvojovým zemím.

Pro členské státy Evropské unie se tímto rozhodnutím ale nic nemění, očkovací látku čínského Sinopharmu Evropská léková agentura zatím ani neprověřuje, byť jak známo třeba Maďaři celý evropský schvalovací proces už před několika měsíci obešli a čínskou vakcínu od této firmy očkují na vlastní pěst.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související