Jako za covidu. Nouzový stav by pomohl uvolnit úzké hrdlo azylových středisek, míní ředitel hasičů Vlček

Ruská invaze na Ukrajině vyhnala z domovů do východní a střední Evropy už statisíce uprchlíků. Dvacet tisíc z nich už doputovalo do Česka. „Jsme na prahu migrační vlny, tento počet poroste,“ uvedl dnes ve sněmovně premiér Petr Fiala. Kvůli efektivnější pomoci uprchlíkům bude podle ministra vnitra Víta Rakušana pravděpodobně nezbytné v nejbližší době vyhlásit v České republice nouzový stav. Umožní prý hlavně krajům zapojit všechny lidské a materiální zdroje.

Struktura krajských středisek zajišťující dopravu uprchlíků a odbavování žádostí o azyl naráží podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka na vnitřní limity svých kapacit.

„Otevřeně přiznám, že máme poněkud problém, protože pracovníci odboru azylové a migrační politiky jsou jednak limitováni personálně a na rozdíl od příslušníků policie či příslušníků hasičského záchranného sboru fungují podle zákoníku práce, takže tam dnes do jisté míry vzniká velmi úzké hrdlo. Bylo to vidět už dnes, kdy se nám v některých městech kupí žádosti,“ poukazuje Vlček.

Čtěte také

Uvolnit prvotní tlak

Do doby, než bude nouzový stav vyhlášen, se koordinace pomoci uprchlíkům řídí zákonem o integrovaném záchranném systému. Postup podle zákona o krizovém řízení by podle Vlčka pomohl navýšit kapacity středisek o krajské úředníky či policisty.

„Do jisté míry to můžeme přirovnat k tomu, co se stalo za covidu. Jestliže se podíváme, že nejdříve trasovaly jen hygienické stanice, pak k tomu byli přibráni policisté, hasiči a nakonec i třeba úředníci těch krajských úřadů, popřípadě místních samospráv, tak to může být také cesta pro to, aby se uvolnil ten tlak, který v tom prvopočátku bezesporu na tato místa bude,“ dodává ředitel Hasičského záchranného sboru.

Nakolik vláda koordinuje s kraji pomoc běžencům i její financování? Co by měli dělat a čeho se naopak vyvarovat dobrovolníci, kteří pomáhají přímo na ukrajinské hranici? Dosáhl už klesající rubl své minimální hladiny? Proč Maďarsko navzdory konfliktu odmítá posílat na Ukrajinu zbraně a stále dováží nejlevněji v Evropě ruský plyn a ropu? Poslechněte si celou odpolední publicistiku s Tomášem Pavlíčkem.

Hosty Tomáše Pavlíčka byli:

Vladimír Vlček, generální ředitel Hasičského záchranného sboru

Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje

Veronika Gabrielová, mluvčí organizace Člověk v tísni

Dalimil Petrilák, analytik organizace Pomáháme lidem na útěku

Veronika Voráčková, psycholožka z Národního ústavu duševního zdraví

Luboš Palata, novinář Deníku

Martin Ehl, hlavní analytik Hospodářských novin

Michal Skořepa, ekonomický analytik České spořitelny

autoři: Tomáš Pavlíček , jkh
Spustit audio