Jaký byl písničkář a autor Rosy na kolejích Wabi Daněk? Vzpomíná herec Petr Vacek

1. listopad 2020

Tak dlouho, s láskou a pokorou hrál ve svém mládí Stanislav Daněk písničky od Wabiho Ryvoly, až mu kamarádi a známí začali říkat Wabi. 

„Čekal jsem nějakého militantního trampa, ale ono to tak vůbec nebylo. Přišel plně respektující, ohleduplný a otevřený chlap," vzpomíná Petr Vacek na první setkání s Wabi Daňkem.

Laskavý člověk Wabi Daněk

Folkového zpěváka a trampského barda Wabiho Daňka znal herec a moderátor Petr Vacek řadu let, a dokonce byli i velmi dobří přátelé. „Jeho obraz vidím jako člověka, který měl v sobě nějakou neuvěřitelnou laskavost, měl v sobě to neustálé trampské družení, byla tam neuvěřitelná obrazotvornost, melodičnost a láska k lidem. To bylo to, co na něm bylo nejdůležitější,“ svěřuje se v dokumentu herec.

Wabiho talent a píle

„Spousta talentu a práce. Moc dobře věděl, o čem zpívá. Tohle když se namíchá, tak vzniknou písničky, které jsou jak vytasené a není tam ani nota, ani slovo falešné.“ Tak vidí Wabiho profesní dráhu Petr Vacek.

Wabiho život v písničkách

Wabi skládal písničky podle toho, jak žil. „Měl určité věci v životě naprosto jasně dané. Nikde nenajdeme to, že by se nějakým způsobem něčemu zaprodal, něčemu v co by nevěřil, nebo že by dělal věci jenom pro peníze. On to měl uvnitř srovnané, neměl potřebu se ničím chlubit a tak jak jsou chlapské a otevřené ty jeho písničky, tak on i žil. I se všemi těmi negativními věcmi,“ vzpomíná herec Petr Vacek.

Spustit audio

Související