Jan Bajgar

25. srpen 2009

Jan Bajgar najel statisíce kilometrů jako řidič kamionu. Kromě toho působí jako instruktor profesionálních řidičů a autor učebnic pro autoškoly. Lucii Výborné odpověděl na dotazy týkající se především kamionů, ale zmínil i dopady krize na nákladní dopravu a nejčastější chyby řidičů osobních i nákladních vozů. Ve středu 26. srpna bude hostem Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz.

"Žena za volantem může být lepší než chlap za volantem. Sám znám velmi dobré řidičky kamionů," popírá známé klišé hned na začátku vysílání Jan Bajgar, který si zaměstnáním, podle svých slov, plní sen. "Můžu naučit pracovat lidi s velkým autem, které se zdá neovladatelné. Plním si sen tím, že se snažím učit dobře řídit," dodává.

Za špatné řidiče považuje ty z východu Evropy, přičemž se domnívá, že čeští řidiči patří mezi ty dobré. "Myslím, že čeští řidiči jsou dobří," potvrzuje Jan Bajgar. Špatnou pověst prý mají polští řidiči.

"Zkušený řidič, který si za jízdy pustí televizi a bude sledovat zápas je menším nebezpečím než začátečník, který telefonuje pomocí hands-free sady," zastává se řidičů kamionu Jan Bajgar. "Většina kamioňáků jsou správný chlapi a holky a jsou profesionálové. Jinak by svou práci ani nemohli dělat," dodává.

"Často existují mrtvé úhly, do kterého řidič kamionu nevidí. Jde o situace, které si řidič osobního automobilu těžko umí představit," popisuje Jan Bajgar. "Řidiči malých aut by měly předem naznačit své úmysly a raději řidiče kamionu nepřekvapovat."

Kdyby mohli "kamioňáci" vytknout řidičům osobních aut nějakou chybu, bylo by to zařazení auta při předjíždění těsně před kamion. "Brzdná dráha kamionu může dosáhnout až několik stovek metrů," potvrzuje Jan Bajgar. "Proto je dobré dodržovat vzdálenost auta od kamionu."

Ekonomická krize přinesla řidičům řadu nevýhod. Stoupá nezaměstnanost řidičů. Výhodou však je, že si firmy mohou vybírat kvalitní řidiče. "Měli bychom potkávat lepší řidiče než ty, které jsme potkávali loni," vysvětluje Jan Bajgar.

"Život truckera je specifický - žije v autě, bydlí v autě, občas si v něm uvaří. Je úžasné, že poměrně slabýma nohama jste schopni ovládnout takový kolos. Člověk v kamionu se stává zvláštní odrůdou," poodkrývá kouzlo řízení kamionů Jan Bajgar.

Jan Bajgar se pokusil poradit řidičům osobních vozů, jak se chovat při setkání s kamiony. Jeho rady si můžete poslechnout v nezkráceném záznamu rozhovoru s Lucií Výbornou.

Záznam celého rozhovoru s Janem Bajgarem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Jan Bajgar zůstal ve studiu Radiožurnálu po 11. hodině, kdy odpověděl i na značné množství dotazů v on-line rozhovoru.

autor: šše
Spustit audio