Jan Beťák je majitelem největší sbírky víček od smetany do kávy u nás. Má v ní i víčko s Bedřichem Smetanou

12. červenec 2023, aktualizováno

Skutečně nevídané množství témat obsahují fotografické, malované, kreslené či graficky zpracované série víček od „mlíček“. Víčka od malé smetany do kávy jsou především ve Švýcarsku významným sběratelským fenoménem, který teď v Muzeu rekordů v Pelhřimově představuje Čech Jan Beťák. Od roku 1990 shromáždil neuvěřitelných 25 723 kusů těchto víček. Proto si z pelhřimovského muzea odvezl oficiální certifikát o českém rekordu v tomto oboru.

Mnohé z nás překvapí už jen to, že na zmíněných víčkách se objevují obrázky. Zvířat, rostlin, dopravních prostředků, architektura, turistické pamětihodnosti, sport, ale taky svaté obrázky, portréty hvězd stříbrného plátna a desítky a desítky dalších motivů.

V pestrobarevné sbírce pana Beťáka se nacházejí víčka nejen ze Švýcarska, ale taky z Kanady, USA, Japonska, Belgie, Itálie, Norska, Islandu, Francie, Irska a mnoha dalších zemí Evropy, Ameriky i Asie.

Smetana na smetaně

V sérii s hudebními skladateli mezi nejvýznamnějšími osobnostmi světa vážné hudby pobaví portrét Bedřicha Smetany. Tedy Smetana na smetaně.

Jan Beťák (vpravo) s certifikátem o českém rekordu

Pan Beťák vypráví o svých sběratelských začátcích v tomto oboru: „Jednou jsem vyrazil na burzu do Frankfurtu nad Mohanem, abych viděl, jak taková burza vůbec vypadá. Sedělo se tam u stolečku, jeden proti jednomu, a ukazovali jsme si, co si můžeme vyměnit. Já jsem tam přivezl víčka, která jsem měl víckrát. Hned u prvního stolečku jsem pochopil, která jsou ta správná, protože mi je vybral hned první člověk.“

Pak si jeho sbírku prohlédl prezident evropského Klubu sběratelů a když viděl, jak ji má poskládanou, zhrozil se. „To jsem ještě neměl katalogy, podle kterých teď víčka do sérií rovnám. Byl jsem pro něj barbar z Východu. Oni brali víčka pinzetou, já rukou. Zjistil taky, že mám pohromadě víčka jedné série, ale různých mutací, tak mi je všechny vyházel. První vstup mezi sběratele, to byla škola.“

A za co získala ocenění manželka pana Beťáka, paní Eva? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio