Jan Cempírek: Autostop na jih

20. červenec 2020

„Řekla, že to zůstane jen mezi námi.“ Úspěšný třicátník Tomáš na výletě v Audi zastaví studentovi Filipovi v khaki tričku s batohem. Každý v jiném věku, s odlišnými touhami, starostmi a zájmy, na hony vzdáleni, přesto tak blízcí. Začíná letní jízda s nečekaným dialogem o ženách, lásce, manželství a sexu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Tomáš Drápela
Připravila: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2017

Spisovatel a publicista Jan Cempírek se narodil 27. června 1970 v Českých Budějovicích. První literární kroky si odbyl v deseti letech jako redaktor ručně psaného a bohatě ilustrovaného rodinného měsíčníku Zlatohlávek, který nakonec vycházel ve třech ročnících. Časopisům zůstal věrný i při studiu na lesnické fakultě v Brně, kdy publikoval ve studentských titulech. Nejčastějšími tématy článků byly především reportáže z cest po východní Evropě.

Po ukončení studia prožil delší dobu v Austrálii, pracoval na několika tasmánských farmách jako honák krav, dřevorubec, řidič traktoru a placený lovec klokanů. Vydělané peníze pak použil na cestování po Austrálii, Novém Zélandu a Indonésii. Během cesty napsal rockový román Tanec posledního dne. Po návratu domů začal spolupracovat s deníky a magazíny na vydávání reportáží ze zahraničí. Je autorem několika knih (Rafinerie, Autostop.CZ), které vydal pod vlastním jménem, a literární mystifikace Bílej kůň, žlutej drak, za niž získal coby vietnamská autorka Lan Pham Ti v roce 2009 Cenu Knižního klubu.

Spustit audio