Jan Fingerland: Joe Biden děsí přívržence

22. listopad 2022

Oslavit osmdesátku je hezká věc. Oslavit ji v dobré kondici je lepší. A oslavit ji v čele světové supervelmoci určitě ještě vyšší meta. Jenže Joe Biden evidentně zvažuje kandidaturu i pro příští volby, a tím mnohé nepotěšil, včetně části spolustraníků.

Čtěte také

V těchto dnech bylo hned několik důvodů, proč se znovu spustila debata o tom, zda Joe Biden, pokořitel Donalda Trumpa, bude usilovat o demokratickou nominaci pro příští prezidentské volby. Tím hlavním byl relativní úspěch jeho demokratické strany v midtermových volbách, který si prezident vyložil jako svůj úspěch.

Ale také oznámení exprezidenta Donalda Trumpa, že i on bude usilovat o republikánskou nominaci, což by Bidena, jak sám už dříve zmínil, motivovalo jít do toho ještě jednou. A nedělní osmdesátiny, slavené v soukromí, ale sledované celosvětově, už věci jen dodaly nádechu aktuálnosti.

Jednou a dost

Bidenovi kritici z jeho vlastních řad naznačují, že pokus o další prezidentský termín není nejlepší nápad. Už teď je nejstarším americkým prezidentem a pokud by zvítězil příště, odcházel by z Bílého domu v 86 letech.

Čtěte také

Podle průzkumů si jeho opětovnou nominaci přeje jen 26 procent demokratů, dvě třetiny by daly přednost tomu, aby za jejich stranu kandidoval někdo jiný. Biden nemá v průzkumech příliš dobré hodnocení a relativně příznivý výsledek midtermových voleb chápou jako úspěch navzdory, ne díky Bidenovi.

Sám Biden se ale cítí být silný, fyzicky i politicky, a jako stávající prezident bude mít jednoznačnou výhodu v boji o nominace. Sám argumentuje, že by ho volila naprostá většina demokratů, pokud by kandidoval. Řada z těch, kdo by ho mohli nahradit, zatím proto vyčkává, jak se situace vyvine.

Biden se může ocitnout pod příliš velkým tlakem rodiny, demokratické strany nebo i vlastního zdraví a dalších politických ambicí se vzdát. Shodou okolností v těchto dnech o své vůli ustoupila do pozadí dosavadní šéfka Sněmovny reprezentantů, dvaaosmdesátiletá Nancy Pelosiová, s tím, že chce uvolnit místo mladší generaci.

Čtěte také

Biden může argumentovat také relativní slabostí svých potenciálních nástupců a tím, že on už jednou Trumpa porazil. Pokud by se Biden rozhodl pro odchod z aktivní politiky, logickou volbou by byla jeho viceprezidenta Kamala Harrisová.

Jenže ta má v průzkumech ještě horší hodnocení a není považována za příliš úspěšnou viceprezidentku. Sám Biden ji také nepověřuje úkoly, na nichž by si mohla udělat dobré jméno u veřejnosti, neboli nepřipravuje ji kolegiálně pro prezidentskou kariéru.

Čekání na staré muže

Zaznívají některá jména známá z minulého boje o demokratickou nominaci, třeba Pete Buttigieg, který se stal ministrem dopravy. Sice to nezní příliš prestižně, jenže jeho jméno je spojeno s Bidenovými velkými infrastrukturními investicemi. Umí dobře mluvit, i s oponenty, ale nemá příliš velký ohlas u černošských voličů a mohlo by mu překážet, že je gay.

Čtěte také

Také senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová je známá z minulých voleb. Její slabiny jsou totožné s jejími přednostmi. Je tradiční umírněnou političkou, praktičkou, která by mohla nahradit Bidena v roli nominantky umírněného proudu demokratů.

Naopak přízeň levého křídla měla Elizabeth Warrenová, Bidenova generační souputnice, stejně jako Bernie Sanders. I o jeho nominaci se spekuluje, přinejmenším pro forma, jako jeho poslední pokus ovlivnit veřejnou debatu.

Na druhou stranu Sanders má řadu silně přesvědčených fanoušků mezi mladými Američany, a navíc by měl podle průzkumů největší přízeň bývalých Trumpových voličů. Pokud by nekandidoval on, možná by uvolnil místo pro Alexandrii Ocasio-Cortezovou.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Objevují se i jména, která jsou známá jen uvnitř Spojených států, třeba Gavina Newsoma. Jako guvernér lidnaté a bohaté Kalifornie má jeho jméno celostátní rezonanci, ale někteří komentátoři pochybují, že by zástupce typicky demokratického státu měl ohlas u ostatních Američanů. Spíše sázejí na guvernéra Severní Karolíny Roye Coopera, který má prý šanci zaujmout všechny důležité segmenty.

Nad těmito zatím spekulacemi se vznáší dvě otázky. Zda do toho Biden půjde a zda budou republikáni znovu nominovat Trumpa, anebo někoho jiného. Obojí by mohlo všechny kalkulace změnit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio